Belföld

Budapesten tárgyalnak a lengyel határválságról

MTI
MTI

Budapesten tárgyalnak kedden a V4 országok kormányfői a migrációról – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A V4 soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője, Orbán Viktor a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnökkel folytat megbeszélést.

A V4-es csúcstalálkozót a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki kezdeményezte “jelenlegi geopolitikai helyzet miatt”. Morawiecki vasárnap a litván, a lett és az észt kormányfővel tárgyalt a Fehéroroszország közös határaikon kialakult válság miatt.

Mint ismert, a válságot Alekszandr Lukashenka fehérorosz vezető robbantotta ki, aki több ezer vízumot adott ki, főleg Irakból és Szíriából érkező embereknek azzal az ígérettel, hogy Minszkből eljuthatnak Nyugat-Európába. Minszkből a lengyel határra szállították a Közel-Keletről érkezőket, akiket a lengyel határőrök nem engedtek be Lengyelországba, viszont a fehérorosz rendőrök sem engedték vissza őket. A hideg idő és a nélkülözések miatt legalább 13 migráns vesztette életét. A hétvégén Fehéroroszország hozzájárult, hogy több százan visszatérhessenek Irakba, de még mindig több ezren tartózkodhatnak a határválságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik