Nagyvilág

Migránsokat kereső, felfegyverzett német neonácikat kapcsoltak le a lengyel határon

BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Több mint ötven neonácit kapcsolt le a német rendőrség a lengyel határnál, akik paprikaspray-vel, szuronyokkal, és bozótvágó késekkel felfegyverkezve vadásztak volna migránsokra a Brandenburgban található határszéli kisvárosban, Gubenben. A brit Guardian azt írja, hogy a járőröző szélsőjobboldali banda tagjai a Harmadik Út (Der Dritte Weg) nevű német szélsőjobboldali párt felhívását követték, a párt kapcsolatban állhat német újnáci csoportokkal is.

A rendőrség lefoglalta a fegyvereket, és a gyanúsítottakat szombaton késő este és vasárnap hajnalban elszállították – közölte az illetékes szóvivő. A neonáci bandatagok Németország túloldaláról utaztak a lengyel határhoz.

A tizenhatezres határszéli kisváros lakói közül több tucatnyian tartottak virrasztást szombat este, hogy kifejezzék ellenállásukat a neonáci grasszálással szemben. Németország eközben  800 újabb rendőrt küldött a lengyel határhoz, hogy kontroll alatt tartsák a Fehéroroszországból az EU-ba bejutni akaró migránsok áramlását – közölte Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter vasárnap.

Jelenleg több száz rendőr teljesít szolgálatot a határon éjjel-nappal. Ha szükséges, készen állok arra, hogy további erősítést küldjek

– mondta a belügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak. Seehofer hozzátette: az idén 6 162 illetéktelen belépés történt Németországba Lengyelországon keresztül Fehéroroszországból. A múlt héten a miniszter még azt mondta, hogy Németország nem szándékozik lezárni a lengyel határt, de vasárnap már úgy fogalmazott, hogy fontolóra kell vennie az ellenőrzés visszaállítását.

Több európai uniós ország azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy migránsokat szabadított az EU-ra, hogy így gyakoroljon nyomást a tagországokra a Fehéroroszországra kivetett gazdasági szankciók miatt. Az Európai Unió országai az után döntöttek a kifogásolt szankciók bevezetéséről, hogy Alekszandr Lukasenko 2020 augusztusában a választások elcsalásával tartotta meg a hatalmát, a tüntetéseket pedig erőszakkal leverte. Lukasenko tagadja a vádakat, és a Nyugatot okolja a fehérorosz-lengyel határon rekedt menekülőkért, és mint mondta, szerinte ez a helyzet  a téli időszakban humanitárius kataszrófához vezethet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik