Belföld

Katzenbach-gyilkosság: Ismét letartóztatták Curtis testvérét a társaival

police.hu
police.hu

Ismét letartóztatta a bíróság azt a minősített emberöléssel gyanúsított három férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy 2009-ben megölték Katzenbach Imrét, majd elásták.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája folytat eljárást az ügyben, amelyben a három gyanúsított május 13-án került letartóztatásba. A főügyészség legutóbbi, a letartóztatás meghosszabbítására irányuló indítványát a nyomozási bíró november 14-én elutasította, és a gyanúsítottakat – lakásra korlátozott, nyomkövető eszközzel biztosított – bűnügyi felügyelet alá helyezte.

A Fővárosi Főügyészség azonban fellebbezett a végzés ellen, mert álláspontjuk szerint a szökés, elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének megakadályozására kizárólag a letartóztatás alkalmas. A másodfokú bíróság osztotta a főügyészség álláspontját, az első fokú végzést megváltoztatta és mindhárom gyanúsítottat ismételten letartóztatásba helyezte. Az indokolásában a Fővárosi Törvényszék is kimondta, hogy a letartóztatás csak végső esetben alkalmazható kényszerintézkedés, de jelen esetben elkerülhetetlen.

Az MTI azt írja, hogy megalapozott gyanú szerint a labdarúgó egy olyan cég ügyvezetője volt, amelyet egy másik vállalkozás vezetői azért hoztak létre, hogy fiktív számlákat állítson ki nekik.

A volt focista az általa vezetett – de ténylegesen az alapítók irányítása alatt álló – cégek számlájáról 2009 áprilisában több mint félmilliárd forintot vett fel, majd külföldre távozott. Az alapítók egy ismerősüket azzal bízták meg, hogy kerítse elő a volt sportolót, és hozza vissza Magyarországra.

Mire azonban megtalálták és hazahozták, addigra már felélte a pénz nagyobb részét. Ezután az alapító vállalkozás vezetői megbízást adtak az ismerősüknek, hogy ölesse meg a sértettet, mert attól tartottak, hogy terhelő vallomást tehet rájuk a cégükkel szemben folyó büntetőeljárásban.

A gyilkosság megszervezését elvállaló ember egy régi barátját és vadásztársát bízta meg a végrehajtással. Utóbbinak azt ígérte, hogy élete végéig ingyen vadászhat a megbízójához köthető területen, harmadik társuk pedig hárommillió forintért csatlakozott. A gyanúsítás szerint Sz. Lajos és L. István anyagi haszon ígéretéért cserébe kioltotta Katzenbach életét.

Az áldozatot 2015. augusztus 31-én – 2009. október 15-i hatállyal – holtnak nyilvánították. Földi maradványait a nyomozó hatóság tavaly október 22-én találta meg.

A felbujtót előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberöléssel, az elkövetéssel gyanúsított Curtis testvérét, Sz. Lajost és l. Istvánt előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel gyanúsították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik