Belföld

Kötelező maszkviselést rendelnek el Karácsonyék a fővárosi zárt terekben

A Főváros vezetése nem fog a kormányra várni, a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén dönteni fognak arról, hogy elrendeljék Budapest közigazgatási területén zárt terekben a maszkviselést – olvasható a Fővárosi Önkormányzat csütörtöki közleményében. A döntés nemcsak a fővárosi intézményekre, hanem mindenre vonatkozik: a bevásárlóközpontokra, boltokra, vendéglátóhelyekre, és más szolgáltató egységekre is.

A közleményben az is szerepel, hogy a zárt térben való maszkviselés mellett szombattól a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. intézményei, fürdői csak védettségi igazolvánnyal vagy az oltást igazoló dokumentummal látogathatók.

Mivel az esetszámok egyre jobban emelkednek, napok óta száz felett a halálos áldozatok száma, így a közös együttélés szabályai miatt kell cselekedni, hiszen az emberéleteknél semmi sem fontosabb

–  fogalmaz a közlemény. Hozzáteszik: „Hazánkban több, mint 30 ezer áldozatot követelt eddig a járvány, így a kormány tétlensége több, mint felelőtlenség. Semmilyen politikai haszon nem származhat emberéletek veszélyeztetéséből.

A 24.hu kérdéssel fordul az illetékes kormányhivatalhoz, hogy megkérdezze: lehetséges-e ilyen döntést hozni, és az érvényes és hatályos lesz-e Budapesten.

Karácsony Gergely a Facebook-on a döntéssel kapcsolatban azt írta: “a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésére azt a javaslatot terjesztem elő, hogy ha addig nem lép maszkviselési ügyben a Kormány, akkor a Közgyűlés jövő szerdán alkosson rendeletet arról, hogy jövő csütörtöktől Budapesten a nyilvánosság számára nyitva álló, de zárt terekben a tavaszihoz hasonlóan legyen kötelező a maszkviselés. A helyzet drámaisága és a kormányzati semmittevés mára eljutott odáig, hogy a Fővárosi Közgyűlés a közösségi együttélés alapvető szabályának minősítse Budapest területén a jelzett körben a maszk kötelező viselését. A maszkot az előírt helyen nem viselőket elsősorban figyelmeztetni kell, csak ezt követően lehet legfeljebb kétszázezer forintos pénzbírságot kiszabni. Őszintén remélem, hogy bírságolásra egyáltalán nem lesz szükség.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik