Belföld

Szijjártó egy osztrák felségjelű repülővel kísérte a kormány vakcinaszállító gépét Afrikába

Ismét két repülőt használt a külügyminiszter, hogy távoli országokba vigyen vakcinákat ajándékba.

Szijjártó Péter a múlt hét elején a Facebookon jelentette be, hogy Magyarország több afrikai országot támogat a felhalmozott vakcinakészletekből. A külgazdasági és külügyminiszter az utazás előtt a ferihegyi repülőtéren közölte, hogy Ghánába 800 ezer, Ruandába 300 ezer koronavírus elleni oltást visz magával, a Türk Tanács országaival együtt pedig további 200 ezer vakcinát adományoz a rászoruló országoknak.

Az utazás közben született Facebook-videók és a repülési adatok alapján beazonosítható, hogy a Ruandát, a Seychelle-szigeteket és Törökországot is érintő több napos úton a miniszter egy osztrák felségjelű luxusgéppel utazott. A Gulfstream Aerospace GV típusú repülőt egy Ausztriában bejegyzett cég, az International Jet Managament (IJM) üzemelteti. Az IJM nevét onnan ismerheti a magyar közönség, hogy a kezelésében van a NER kedvenc luxusgépe, a Mészáros Lőrinc által is gyakran használt Bombardier Global 6000 is.

Szijjártó business jetjét azonban elkísérte a kormány szállítógépe is. Az Airbus A330-as, szélestörzsű repülőt a koronavírus-járvány kezdetén szerezték be 17 milliárd forintért, majd a Wizz Airrel kötöttek megállapodást a közös üzemeltetésről. A hatalmas Airbus most vakcinákat szállított a kijelölt afrikai állomásokra, Accrába és Kigaliba, majd pedig a Türk Tanács ülésének helyszínére, Isztambulba.

A 24.hu írta meg korábban, hogy Szijjártó Mongóliába három géppel utazott, akkor az ajándékba szánt lélegeztetőgépeket vitte az Airbus. De szállított már a külügy Lisszabonba is kétgépes megoldással vakcinákat.

A külügyminiszternek három nap alatt három különböző országban kellett munkalátogatást tennie Kelet- és Közép-Afrikában, valamint Ázsiában, amelyek során az afrikai országok esetében első alkalommal került sor hivatalos magyar külügyminiszteri látogatásra a történelem folyamán

– írta kérdésünkre Paczolay Máté, a külügyminiszter sajtófőnöke.

A sajtófőnök magyarázata szerint az utazás a külügy cargo gépével nem lett volna megoldható, mivel az Airbus A330-as repülő teherszállításra van kialakítva, emellett pedig a külügyminiszteri delegáció mozgásával párhuzamosan éppen vakcinaadományokat szállított Ghánába, Ruandába és Törökországba. Az osztrák géppel kapcsolatban Paczolay Máté azt közölte: minden a vonatkozó közbeszerzési szabályok alapján történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik