Belföld

A szegedi klinika ápolási igazgatója szerint a betegek állapota most jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Szeged.hu birtokába került egy a levél, amit Balogh Dénes, a szegedi klinika ápolási igazgatója írt a Klinikai Tanács hétfői ülése után a szegedi egészségügyi szakdolgozóknak.

Az ápolási igazgató azt jelenlegi vírushelyzet kapcsán azt írja, Csongrád-Csanád megye a leginkább érintett, noha Szegeden és Hódmezővásárhelyen még nem robbant be a járvány.

A szegedi Klinikai Központban már 246 beteget covidos beteget látnak el.

A levélben az is szerepel, hogy a 246-os szám magasabb a második járványhullám csúcsánál és közelíti a harmadik hullám 300 körüli csúcsát a szegedi klinikán.

Fontos különbség viszont, hogy a bennfekvő betegek általános állapota jóval rosszabb, mint a korábbi hullámok idején, és az intenzív ellátást igénylők aránya is jóval nagyobb. A jelenlegi hullám csúcsa december közepére vagy második felére várható

– tájékoztatta az egészségügyi dolgozókat a levél, ami szerint átszervezik a betegellátást Csongrád-Csanád megyében, a szegedi Szent-Györgyi Albert Klinikai Központba csak a súlyos betegeket viszik:

Eddig a megye összes covidos betegét a klinikai központnak kellett ellátnia, ez a héten módosul: a megye összes súlyos állapotú betegét a klinikai központnak kell ellátnia, míg az enyhébb esetek ellátásába bevonták a megye többi kórházát.

Felmerült a  kiskunhalasi járványkórház megnyitásának lehetősége is,, amit a szegedi klinika mindenképpen szeretne elkerülni, mert vélhetően többnyire szegedi dolgozókat vezényelnének oda, ami tovább nehezítené a helyzetet- írja a Szeged.hu.

Az ápolási igazgató levelében az is olvasható, hogy néhány napon belül további 140–150 szakdolgozót kell bevonni a koronavírusos betegek ellátásába. A túlmunkákat az egyetem ígérete szerint kifizetik.

A Szeged.hu megjegyzi, Irinyi Tamás, az egészségügyi szakdolgozók megyei kamara elnöke a Szeged Televízió Téma című műsorában kedden arról beszélt: bár nagyon kevés a szakdolgozó, a járványhelyzettel a jelenlegi betegszámok mellett még képesek megbirkózni.

Frissítünk!

Reagált a Szegedi Tudományegyetem a Szeged.hu cikkére. Közleményük így szól:

„Nemrég a helyi sajtón keresztül a szélesebb közvélemény elé került egy olyan dolgozóinknak szánt levél, amelyben a rendelkezésünkre álló információink alapján, a Covid-19 negyedik hullámának erősödésével kapcsolatos intézkedéseinket ismertettük kollégáinkkal. A Covid-19 előző hullámai is rendkívüli kihívások elé állították Klinikai Központunk minden munkatársát. Tudjuk, hogy embert próbáló hónapok elé nézünk, ezért lelkileg és fizikailag is fel kell készülnünk a ránk váró feladatokra. Betegeink gyógyítása érdekében végzett munkánkat hivatásunk szellemében, legjobb tudásunk szerint végezzük. Gyógyulásukért a legvégsőkig küzdeni fogunk! Ismételten kérünk mindenkit, hogy oltassa be magát!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik