Belföld

Az MTI OS nem adta ki, hogy MÚOSZ szerint megsértette a médiatörvényt a Kossuth Rádió, amikor tényként kezelte az Elkxrtuk összeesküvés-elméletét

FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
FÜLÖP DÁNIEL MÁTYÁS / 24.HU
A DK korábban azt közölte, beperli az MTVA-t.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) állásfoglalást adott ki arról, hogy a közmédia újra megsértette a médiatörvényt,  amikor tényként közölte egy fikciós film – alkotói fantázia által kreált – hamis vádját egy valós személlyel szemben. A MÚOSZ azt írta, kivárták a szükséges időt, hogy a törvénysértés miatt indult-e bármilyen eljárás, de ha indult is, arról nem adott hírt a közmédia.

Lapunk írta meg, hogy október 26-án a Kossuth Rádió Jó napot, Magyarország! című műsorában a műsorvezető arról beszélt, hogy 65 éve Apró Antal „fasiszta csőcseléknek” nevezte a forradalmárokat, majd azt mondta, „ugyanezen az elven” döntött unokája (Dobrev Klára) is „2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről”. A közmédia műsorvezetője tényként kezelte az előző héten bemutatott Elk*rtuk című film narratíváját. Idézzük.

„Miközben több tízezer magyar vonult október 23-án olaszokkal és lengyelekkel együtt a béke és az emlékezés jegyében a 2006-os rendőrterror útvonalán egészen az Erzsébet térig, hogy aztán ott meghallgassák a miniszterelnök beszédét, az Andrássy út túlsó végén csupán néhány ezer szimpatizáns gyülekezett az ellenzék színpada előtt. Nyilván csalódást keltő lehetett, hogy az előválasztás után ilyen rövid idővel ennyire kevés embert tudtak mozgósítani. De mit gondolnak önök, mi lehet ennek az oka? A sokszínűség jegyében egyébként több ellenzéki vezető is beszédet mondott, így az ellenzék új arca, Márki-Zay Péter mellett például Dobrev Klára is, akinek a nagyapja egyébként éppen 65 évvel ezelőtt, október 23-án lett az MDP KV Katonai Bizottság tagja, és aki fasiszta csőcseléknek nevezte a forradalomban résztvevőket. Ma már tudjuk, hogy hasonló elven döntött az unoka is 2006-ban az utcán lévő ártatlan emberek szemkilövéséről és megveréséről. A DK miniszterelnök-jelöltje most beszédében mégis azt hangsúlyozta, hogy ’56 mindenkié és úgy fogalmazott, egy feladatunk van október 23-án, emlékeztetni magunkat, nehogy elszúrjuk. De vajon miért állt ki az ellenzék ezen a napon? Mit szerettek volna hirdetni, és miért volt olyan kevés az érdeklődő?…”

Kapcsolódó
A Gyurcsány-show nagyvászonra költözött: tucatthriller lett az Elk*rtuk, Dobrevvel a középpontban
Az Elk*rtuknak nem válik hátrányára a propaganda – ez az egyetlen ok, ami miatt a kampányra időzített filmet nem felejtjük el azonnal.

A MÚOSZ idézte a médiatörvényt, amely szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás célja: a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos, felelős hírszolgáltatás, tájékoztatás. Törekedni kell a médiaszakmai innovációra, a szakmai színvonal emelésére, a magas etikai mérce alkalmazására.

A Magyar Rádió idézett műsora súlyosan megsértette a médiatörvényt. A politika játszmáiba úgy szállt be a közmédia, hogy semmibe vette az újságírás legalapvetőbb szabályait. 

A MÚOSZ a demokratikus nyilvánosság védelmében felszólította a Médiahatóságot és a Magyar Rádió vezetőit, hogy szerezzenek érvényt a rádióhallgatók jogainak, annak, hogy ne működhessen törvénysértően a közszolgálat. Ne maradhasson következmények nélkül a nyílt törvénysértés.

Kapcsolódó
Vezérigazgatója szerint nem az állami média pártos, hanem a hírműfaj
Papp Dániel elégedett, mert azt MTVA felnőtt a XXI. századhoz. A pénzüket sem tartja eltúlzottnak.

A Demokratikus Koalíció korábban jelezte, beperli az MTVA-t a történtek miatt.

Kapcsolódó
A DK beperli az MTVA-t, amiért tényként kezelték az Elk*rtuk összeesküvés-elméletét
Az ellenzéki párt arra reagált, hogy a Kossuth Rádióban bemondták, Dobrev Klára döntött a 2006-os rendőrterrorról.

Az MTI OS letiltotta a MÚOSZ állásfoglalását

A MÚOSZ később újabb közleményt adott ki, tudatta, az MTI (az állami hírügynökség) Országos Sajtószolgálata (OS) megtagadta állásfoglalása kiadását. Arra hivatkoztak, hogy az OS csak olyan közleményt hozhat nyilvánosságra amely

…nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója, a közszolgálati médiaszolgáltató, a Médiaszolgáltatás-Támogató és Vagyonkezelő Alap, vagy a közszolgálati médiaszolgáltatásnak törvényben meghatározott más szervezetei ellen.

Az OS szabályzata ugyanakkor rögzíti alapvető feladatát, amely szerint továbbítja a nyomtatott és elektronikus sajtónak a szolgáltatás igénybevételére jogosult felhasználók olyan közleményeit, amelyek

a magyar nemzet tagjai és a magyar állampolgárok számára közérdeklődésre számot tartók, a helyi, országos vagy európai közélet eseményével összefüggők, Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró valamely eseménnyel kapcsolatosak.

Ezt ugyanakor az úgynevezett közmédiára nézve nem tarja érvényesnek, ha az vét az alapvető szólás- és véleményszabadság, a sajtóetika ellen. A MÚOSZ szerint ez is bizonyítja, hogy a Fidesz kormányzat körülbástyázta magát olyan jogszabályokkal, amelyek  mögé elbújhat, és jogsértéseket követhet el minden következmény nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik