Belföld

Pluszpénz jár a vastag- és végbélszűrést végző egészségügyi dolgozóknak

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A népegészségügyi célú vastag- és végbélszűrés egyes munkafolyamataihoz többlet finanszírozás jár, így a járóbeteg rendelőkben elvégzett „szűrés jellegű” béltükrözésért járó összeg az eddigi 17820 forint helyett 22800 forint, a tükrözés során elcsípett polip eltávolítását pedig 42 ezer forinttal díjazza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) – vette észre a Magyar Közlönyben kedden megjelent rendeletet a hvg.hu.

Kásler Miklós miniszter döntése értelmében a beavatkozás elvégzéséért kapott összeget az állami egészségügyi szolgáltató 80-20 arányban köteles elosztani. 80 százalékot a munkában közreműködőknek bérként kell kifizetni. Béltükrözés esetén ez nagyjából 18 ezer forintnyi bértöbbletet jelent minden egyes beavatkozásnál.

A fennmaradó 20 százalék az egészségügyi intézmény bevétele – írja a lap, amely emlékeztet arra is, hogy a konstrukció hasonló a szeptember elsejétől bevezetett várólista csökkentési programhoz, amelyre a koronavírus-járvány miatt elhalasztott műtétek pótlására, a lemaradás behozására 7 hónapos időtartamra 12 milliárd forint többlet finanszírozási lehetőséget ígért a NEAK.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik