Belföld

15 év fegyházat kapott a rendőrökre gázpalackot robbantó borsodi nőverő

Getty images
Getty images

Tizenöt év fegyházra büntette a Miskolci Törvényszék azt a hivatalos személy sérelmére és több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérletével, közveszély okozásával és más bűncselekményekkel vádolt férfit, aki gázpalackot robbantott a rendőrökre 2019 januárjában.

Az 57 éves férfi egy négylakásos társasházban élt egy borsodi faluban a családjával. A féltékeny természete és az italozó életmódja miatt megromlott a kapcsolata a feleségével. 2019 januárjában megöléssel fenyegette az asszonyt és nem engedte be a lakásba, aki félelmében a fiával egy rokonuknál töltötte az éjszakát.

Másnap reggel pedig fejszével támadt a lakásba visszatérő feleségére. A szerszám nyelével nagy erővel  a  fejére sújtott, miközben azt kiabálta: „megöllek, meghalsz!” A nő a kezével védte ki az ütést, de a férj még menekülés közben is ököllel bántalmazta. Pusztán a véletlenen múlott, hogy megúszta súlyosabb sérülések nélkül.

A rendőröket az asszony szomszédja hívta ki. Mivel a férfi bezárkózott, a rendőrök a padláson át mentek be a lakásába. A férfi azonban előállításának meghiúsítása céljából a konyhában lévő gáztűzhelyről a 11,5 kg súlyú propán-bután gázpalackot leszerelte, és a gázt elkezdte kiáramoltatni. A gáz berobbanását még a palack közelében elhelyezett ágynemű, valamint az ágy meggyújtásával is siettette volna.

A padlástérbe visszahúzódó rendőröket trágár szavakkal illette. A robbanás közvetlen veszélyét a rendőrök a szomszédban lakó asszony kimenekítésével, valamint a lakás ablakainak betörésével és a bejárati ajtó felfeszítésével próbálták mérsékelni. Mialatt a háztól távolodtak, a gázpalack felrobbant. Az időközben riasztott tűzoltók a robbanás és tűz következtében égési sérüléseket szenvedtek, az eszméletlen elkövetőt pedig biztonságba helyezték.

A robbanás az intézkedő rendőrök és a szomszédasszony életét is egyaránt veszélyeztette. És alkalmas volt arra is, hogy a válaszfalak kidöntésével és a szomszéd lakásban tárolt hat gázpalack felrobbanásával közveszéllyel járó romboló hatást idézzen elő. A válaszfalak és a tetőszerkezet súlyos rongálódása kizárólag a hatékony rendőri megelőző intézkedések miatt maradt el. A főügyészség súlyosabb büntetésért, míg az 57 éves férfi és védője enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a helyszínen intézkedő rendőrök, valamint a szomszédban élő asszony életét a robbantás által kiváltott rombolás mellett tűzhalál is fenyegette, amely különösen kegyetlen elkövetési mód. Az egyébként korábban testi épség elleni kísérlete, zaklatás és garázdaság miatt egyaránt elítélt férfival szemben a törvény szigorának alkalmazása indokolt.

Kirívó gátlástalanságával számos emberi életet közvetlenül veszélyeztetett. A fellebbviteli főügyészség a „különös kegyetlenséggel” elkövetés minősítő körülmény megállapítása mellett a fegyházbüntetés jelentős súlyosítását indítványozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik