Belföld

Megállás nélkül elhajtott a zebrán eleső Attilát elütő sofőr, a férfi meghalt, ez vár a vádlottra

Getty Images
Getty Images

Segítségnyújtás elmulasztásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki járművével elütötte a zebrán fekvő koldust, majd megállás nélkül továbbment. A helyiek által jól ismert és kedvelt Attila olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy meghalt.

A vádirat szerint az idős férfi 2019. november 14-én, hajnalban közlekedett Debrecen belvárosában. Az autóban a jobb oldali első ülésen a felesége utazott, s mind a ketten használták a biztonsági övüket. Az egyik belvárosi bevásárlóközpont közelében lévő útkereszteződés felé hajtott a férfi az adott szakaszon megengedett 60 km/h sebességgel. A forgalomirányító fényjelző készülékei sárgán villogtak.

Ez idő alatt a gyalogos az útkereszteződésben kialakított, kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akart átmenni, azonban abban a forgalmi sávban, ahol a vádlott közlekedett elesett, s oldalt fekvő, vízszintes helyzetből próbálta magát kézzel felnyomni.

Ekkor ért oda az elkövető, aki hirtelen balra kormányozva akarta őt kikerülni, azonban az autó jobb első kerekével elütötte a férfit, majd megállás nélkül továbbment. A vezetőnek az útkereszteződés előtt meghatározott távolságból fel kellett volna ismernie a zebrán fekvő férfit, ezért megállási és segítségnyújtási kötelezettség terhelte.

A férfi az elütés következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítását követően életét vesztette. A dehir korábban azt írta, hogy az áldozat a városban közismert és barátságos koldus, Attila volt.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság bizonyítottság hiányában megszüntette a halálos közúti baleset gondatlan okozásása miatt indított büntetőeljárást a koldust elütő sofőrrel szemben. A Debreceni Járási Ügyészség az őt terhelő másik bűncselekmény, a segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt vádat ellene. A járási ügyészség felfüggesztett fogházat és közúti járművezetéstől eltiltást kért a sofőrre. A járási ügyészség a vádiratban mértékes indítványt is tett arra az esetre, ha a férfi az előkészítő ülésén a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik