Belföld

Márki-Zay Péter árulónak nevezte Orbán Viktort, nem tart polgárháborútól

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Azt mondja, amikor a Fidesz meghekkelte a demokráciát, akkor sem volt polgárháború, a tolvajok leváltása, a demokrácia helyreállítása pedig nem lehet kérdés.

Márki-Zay Péter az Euronewsnak azt mondja, azért lett a kék szalag az elszámoltatás, a korrupcióellenesség jelképe, mert az a fő gond Magyarországon, hogy az elmúlt 30 évben következmények nélküli országgá vált. Szerinte egy választáson a legtöbbször az a kérdés, ki mennyit lop, de most olyan választásnak kell jönnie, ami után nem lop senki, a korrupciót felszámolják és nem szervezik, ahol visszállítják a jogállamiságot.

Az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje a legfőbb ügyész bebetonozását a hatalomba illegitimnek nevezi, hiszen nem szolgál mást, mint a Fidesz hatalmon tartását, ám a kizárólagos hatalomra törekvés még a jelenlegi Alaptörvény szerint is alkotmányellenes.

A kérdésre, hogy az alkotmány érvénytelenítése sokak szerint polgárháborús helyzethez vezethet, azt feleli, nem tart ettől,

hiszen amikor a Fidesz meghekkelte a magyar demokráciát, kisiklatta a jogállamot Magyarországon, akkor sem volt polgárháború.

Ez a fenyegetőzés őt arra emlékezteti, amikor ’89-ben Grósz Károly káosszal, anarchiával, fehérterrorral riogatott, akik  most ezt teszik,

azok egy mostani tolvaj kommunista pártállamot, a Fidesz uralmát féltik.

Senki nem akar feles többséggel kétharmados szabályokat felülírni, de ki kell mondani, amit az Alkotmánybíróság „valamiért elfelejtett kimondani, hogy ezek a jogszabályok a megszületésük pillanatától kezdve érvénytelenek”.

Márki-Zay Péter szerint a sajtószabadság és a demokrácia helyreállítása, a tolvajok leváltása nem lehet kérdés.

Az, hogy a Fidesz esetleg erőszakos eszközökkel is hatalmon akar maradni, nem lehet ok rá, hogy ők elfogadjanak egy teljesen illegitim hatalmat.

Orbán Viktort árulónak tartja

Szerinte Magyarországon már háromosztatú a politikai tér. Míg az ellenzékiek már bárkire szavaznak a Fidesszzel szemben, egyharmadnyi szavazó bármit megtenne, hogy Orbán Viktor maradjon, ám van

egy kritikus harmadik harmad, amely a mostani kormányt nem tudja támogatni már, kiábrándult fideszes, bizonytalan vagy passzív szavazókról van szó.

Nekik lehet vonzó az általa képviselt új politikai kultúra, amelyben az alapvető értékek számítanak és nem az, hogy valaki jobb- vagy baloldali. Márki-Zay Péter beszél arról is, hogy azért nem tartja megtisztelőnek, ha Donald Trumphoz hasonlítják, mert számára

az igazmondás és az emberek egyenlő jogainak elismerése olyan alapértékek,

amelyeket a volt amerikai elnök kommunikációjában nem mindig vélt felfedezni.

A miniszterelnök-jelölt beszél a migrációról, illetve  külpolitikai terveiről. Szerinte a jelenlegi Kínához, Oroszországhoz fűződő kapcsolatoknál

Orbán Viktor csak a korrupciót tartja szem előtt, amikor kapcsolatokat folytat, és a hazáját és az Európai Uniót elárulja.

A lengyelekkel az Európai Unióban kötött szövetségről azt mondja,  katolikusként végtelenül tiszteli a lengyelek vallásosságát, és van

egy óriási különbség Orbán Viktor és Lengyelország vezetője között, hogy az egy puritán katolikus ember, aki nem lop.

Átvehetnénk azt is a lengyelektől, hogy ők soha nem fogadták el, hogy Putyin határozza meg a nemzeti politikát. Márki-Zay Péter az interjúban arról is beszél, hogy örülnek, ha egy autoriter vagy korrupt vezető megbukik bárhol Európában, Orbán Viktor megbuktatása azonban jóval nehezebb lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik