Belföld

Csoportos létszámleépítés jön az Antall József Tudásközpontnál

Pénteken késő délután tartott állománygyűlést az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetősége az intézmény dolgozói számára: az eseményen közölték, hogy november végén csoportos létszámleépítéssel elbocsátják a munkavállalók többségét.

A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, aki korábban maga is az AJTK Alapítvány kuratóriumának tagja volt, a szeptember 29-i kormányinfón bejelentette: lezárult az AJTK gazdálkodását érintő minisztériumi vizsgálat. Az elszámolás ugyan szabályos volt, de az átvilágítás arra jutott, hogy az intézmény vezetése számos indokolhatatlan, a „jó erkölccsel össze nem egyeztethető” tételt fizetett ki a működésre adott keretből.

Mint ismert, az átvilágítást azt követően rendelték el, hogy a Direkt36 a nyár elején több cikket írt arról, hogy az egykori miniszterelnök fia, Antall Péter vezetése alatt az AJTK drága külföldi utazásokra, luxushotelekre, kirándulásokra költötte a pénz egy részét. Az AJTK összességében majd ötmilliárd forintos állami támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

Antall Péter épp a kormányinfó napján tartott tájékoztató gyűlést a központ állományának, amit eredetileg az AJTK jövőjét érintő, és Nográdi György távozása óta felerősödött pletykák cáfolására hívtak össze. Gulyás bejelentése alapjaiban átírta a forgatókönyvet, Antall azonban a leghalványabb jelét sem mutatta annak, hogy felelősséget vállalna a történtekért, mint ahogy azt az AJTK munkatársai várták. A 24.hu-nak több forrás is megerősítette: Antall szavaiból az tűnt ki, hogy őt és az akkor még igazgatóhelyettesi posztot betöltő feleségét, Antall-Horváth Veronikát meglepetésként érte a forrásmegvonás. A kollégák leginkább sértettséget éreztek ki a beszédből.

Forrásaink szerint az elmúlt közel egy hónapban Antall és felesége, valamint Csepregi Zsolt, a másik igazgatóhelyettes teljesen elszigetelte magát a munkavállalóktól. A vezetők nem adtak információt arról, vannak-e forrásai az AJTK-nak a végkielégítések kifizetésére, sőt még az új munkahelyet kereső kollégák egyéni kérdéseire sem válaszoltak, így az alkalmazottak elmondása szerint eluralkodott a bizonytalanság.

A vezetőkkel szembeni bizalmatlanságot erősítette az is, hogy Antallné több napos késéssel közölte a stábbal: helycserék történtek a menedzsmentben. Az alkalmazottaknak megküldött email szerint Antall Péter október 12-től az AJTK Alapítvány kuratóriumi elnöki posztját foglalta el, amely Nográdi György távozásával üresedett meg. Antall ezzel párhuzamosan – vélhetően jogi összeférhetetlenség miatt – lemondott az igazgatói pozícióról, amit megosztva eddigi két helyettese, Antallné és Csepregi Zsolt vett át tőle.

A pénteki gyűlésen a vezetők azt ígérték, hogy figyelembe veszik a munkavállalók érdekeit, és a mihamarabbi munkavállalásukat szem előtt tartva vezénylik majd le a felmondásokat. Forrásaink szerint az is elhangzott, hogy a csoportos létszámleépítés ellenére az AJTK jogi értelemben nem szűnik meg, de hogy milyen formában működik tovább, arról nem tudtak meg konkrétumokat.

A 24.hu a hét elején kereste meg az AJTK-t, hogy miként képzelik a központ jövőjét, illetve hány fős stábbal tervezik működtetni az alapítványt. Antall-Horváth Veronika akkor azt írta, hogy a 2022-es működéssel kapcsolatban csak a későbbiekben tudnak tájékoztatást nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik