Belföld

Tanárok sikere a „H” betűs órák ügyében a bíróságon: nincs ingyenmunka

Ne dolgozz ingyen / Facebook
Ne dolgozz ingyen / Facebook
A négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért fizetni kell, három évre visszamenőleg.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az utóbbi idők egyik legnagyobb sikereként értékelte és precedensértékűnek nevezte a minapi ítéletet, amely a rendszerszintű ingyenmunkákról született. A Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiumának elsőfokú döntése után a pedagógusok sikerrel perelhetik munkáltatóikat, hogy eddig ingyen elvárt feladataikért három évre visszamenőleg megkapják jogosan járó pénzüket.

A PDSZ Ne dolgozz ingyen! oldalán emlékeztet rá, a portált éppen azért indította, mert bődületes igazságtalanságnak tartja, hogy a  munkáltatók naponta megrövidítik a pedagógusok amúgy sem bőkezűen mért béreit, amikor a távollévő kollégák helyettesítését, a pedagógushiányt ingyenmunkával oldják meg.

A bíróság viszont kimondta:

  • a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként,
  • a helyettesítésekre rendelkezésre állást ügyeletként,
  • ha munkavégzés történt, azt is rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani, kifizetni.

Az ingyenes helyettesítést, a helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást három évre visszamenőleg ki kell fizetniük a munkáltatóknak. A PDSZ emlékeztet rá, az eseti helyettesítés fogalmát tíz éve vezette be a köznevelési törvény, 2013 szeptemberétől viszont nem fizettek érte, mondván, az a kötött munkaidő része.

A bíróság döntése szerint viszont az úgynevezett „H” betűs órák (amelyek az eseti helyettesítésre történő „rendelkezésre állást” jelentik) 40 százalékos bérpótlékkal díjazandó ügyeleteknek számítanak. Ha helyettesíteni is kell, az az illetményen felül 50 százalékos bérpótlékkal díjazandó rendkívüli munkaidőnek számít.

A PDSZ jelezte, a kifizetetlen ügyeleti és rendkívüli munkavégzésért járó pótlékok ügyét beviszi a sztrájkbizottsági tárgyalásokra és fel fogja szólítani a kormányt, hogy haladéktalanul teremtse elő a szükséges forrást azok kifizetésére.

Kapcsolódó
Az Emmi „óvodás trükkel" pattintotta le a pedagógusok sztrájkbizottságát
A két nagy pedagógus-szakszervezettel egy helyettes államtitkár kezdett tárgyalni, akiről kiderült, nincs döntési jogosultsága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik