Belföld

Az Emmi „óvodás trükkel” pattintotta le a pedagógusok sztrájkbizottságát

A két nagy pedagógus-szakszervezet a múlt héten jelentette be, hogy közös sztrájkbizottságot alakít. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) azzal a céllal kötött megállapodást, hogy akár munkabeszüntetéssel is kiköveteljék az azonnali béremelést és az oktatásban dolgozók munkaterheinek csökkentését.

A PDSZ bejelentése szerint szerdán le is zajlott az első tárgyalás az Emberi Erőforrások Minisztériumában, de meglehetősen furcsa körülmények között. A két szakszervezet emailben értesült Kisfaludy László helyettes államtitkártól, hogy a kormány őt jelölte ki a sztrájktárgyalások lefolytatására.

Ha valakinek ez kicsit fura lenne, nem véletlen: előző sztrájktárgyalásaink során nem egy fő, pláne nem helyettes államtitkár volt kijelölve a tárgyalásokra

– olvasható a PDSZ honlapján.

A szakszervezet szerint Kisfaludy hibás megbízólevéllel ült le velük tárgyalni, a dokumentumba ugyanis tárgyalófélként csak az egyik szakszervezet nevét írták bele. Hamarosan az is kiderült, hogy a helyettes államtitkár nem kapott semmilyen döntési jogosultságot a tárgyalásokhoz.

A szakszervezetek ezt nem tudták elfogadni, mert álláspontjuk szerint ebben a formában nincs értelme a találkozónak.

A sztrájkbizottsági egyeztetés a helyettes államtitkár szerint valamiféle üzengetésről szól. Szerintünk pedig azért folyik a sztrájktörvény alapján sztrájkbizottsági egyeztetés, hogy ennél az asztalnál szülessenek meg a döntések. Olyan féllel kívánunk tárgyalni, akinek van mozgástere, tárgyalhat és meg is állapodhat. Az elhangzottakból azonban nagyon úgy tűnik, hogy Kisfaludy helyettes államtitkár nem ilyen.

Miután Kisfaludy László szerint a legitimációs kérdések nyitva maradtak, nem tudták folytatni a tárgyalást, a tartalmi kérdések ismertetésére nem is került sor.

Igen fura, hogy a kormány az oktatást ezen a szinten árazza be, és egy óvodás trükkel próbálja elhárítani a kérdést. A korábbi egyeztetések úgy zajlottak, hogy a kormánymegbízottak időről-időre szünetet kértek, telefonon egyeztettek, majd visszatértek az asztalhoz, folytatandó az ülést. Kisfaludy próbálta ezt formai kérdésnek beállítani – a szakszervezeti oldal viszont komoly tartalmi kérdésnek tartja, hogy nem rendelkezik megállapodási joggal az, akivel szemben ülünk

– írta a PDSZ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik