Belföld koronavírus

Zacher Gábor: 5 oltatlanra most egy oltott jut az intenzíven

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Nem érti, miért nincs hivatalos adat arról, hogy az új fertőzöttek hány százaléka vette fel az oltást.

Zacher Gábor szerint az új koronavírusos betegek oltási adatait mintegy 2 perc alatt le lehetne kérni, nem sértene személyes adatot, a vakcinák hatékonyságáról egyfajta képet adna, komoly segítséget jelentene az orvosoknak, akik most a sötétben tapogatóznak.

A Hatvani Kórház sürgősségi osztályán dolgozó orvos ennek híján, saját és kollégái tapasztalatai, az egymás közötti információcsere alapján mondta azt a Portfóliónak, hogy

öt oltatlanra egy oltott jut jelenleg az intenzív osztályokon.

Zacher Gábor arról is beszélt, hogy a delta variáns reprodukciós rátája már 6-os, míg egy átlagos vírusé 1-es és a lappangási ideje is nagyon lerövidült a korábbi variánsokhoz képest. Szerinte jelenleg nincs alternatívája a vakcinának.

Bár 100 százalékos védelem nincs, de nagyon-nagyon visszaesik annak a valószínűsége, hogy valaki beteg lesz, ha háromszor beoltották

– érvelt. Elárulta azt is, a szem- és kötőhártya-gyulladás a legújabb tünet, aminél arra lehet gyanakodni, hogy valaki a delta variánssal fertőződött meg.

Koronavírus - Még több hír a témában

Zacher Gábor a tömegközlekedésben, üzletekben, irodákban és más nyilvános zárt terekben visszahozná a kötelező maszkviselést, hogy lassuljon a járvány.

Kapcsolódó
Koronavírus negyedik hulláma: az MTA azt kéri, mindenki viseljen maszkot zárt térben
A Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalásában közölte, ugrásszerűen növelni kell a beoltottak számát.

Kötelező oltás helyett tiszta beszéd

A kötelező oltás komoly ellenérzéseket váltana ki, helyette őszinte kommunikációval kellene elérni a nyájimmunitást – ezt már a 168 oldalán futó KeljFelJancsi című műsorban mondta a toxikológus, aki kritikáit mindig saját tapasztalatai alapján fogalmazza meg.

Zacher Gábor jelezte, más orvosokkal ellentétben azért mondhatja el véleményét, mert vállalkozói szerződéses jogviszonyban dolgozik a hatvani kórházban, nem alkalmazottként. A kórházat pedig nem lehetett elhagyni, ugyanis azt a kormány megtiltotta – tette hozzá.

Szerinte a politikának az lenne a feladata, hogy a felmerülő szakmai igényeket kielégítse, de ez nem mindig valósul meg. 3 millió ember még nincs beoltva, a szkeptikusok meggyőzése miatt lenne fontos tudni az oltási adatokat.

Elárulta, a Pesti út idősotthonban történt tavalyi tömeges fertőzés vizsgálatában egészségügyi szakértő volt. Szerinte az az ügy is főleg a politikáról szólt, nem a szakmáról. Apró hibák voltak, de az otthon egy korábban nem tapasztalt dologgal állt szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik