Belföld koronavírus

PSZ: 140 pedagógus halt meg a járvány alatt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint a járvány elmúlt másfél évében az egészségügy után az oktatás területén haltak meg a legtöbben.

Gosztonyi Gábor a Spirit FM Partvonal című műsorában arról beszélt, a hozzájuk beérkezett információk szerint egyre több intézményben jelenik meg ismételten a koronavírus-fertőzés. Bár fel vannak készülve a digitális oktatásra való átállásra, mint fogalmazott, tavaly egyértelműen bebizonyosodott, hogy emiatt nagyon nagy a lemaradásuk a diákoknak, ezt idén kell pótolniuk a pedagógusoknak.

Gosztonyi szerint az egészségügyi, szociális és a pedagógusi ágazat az, amely „mélységesen alulfinanszírozott”, ugyanakkor ez elmúlt másfél évben ez a három ágazat hozta a legnagyobb áldozatokat a pandémia elleni védekezésben.

Úgy tudják, hogy az egészségügy után a legtöbb halálos áldozatot az oktatási szakma szenvedte el.

Több mint 140 kollégát veszítettünk el másfél év alatt. Ebből hivatalos adat még csak tavaly december 31-ig van, beadtuk az újabb közérdekű adatigénylésünket, amelyben 2020. január 1-től június 30-ig ugyanazokra az adatokra kérdezünk rá

– közölte.

Hozzátette, ebben még nincsenek benne a második félév, azaz a második hullám vége és a harmadik hullám adatai.

Szerint  amíg a kormány „szándékosan rombolja a pedagógusok imidzsét”, addig nagyon nehéz lesz pedagógust találni. A bérelem az egyik része, de ha egy kiszámítható jövőképpel rendelkezhetnének a pedagógusok, a társadalmi megbecsüléssel párosítva, akkor sokan visszatérnének a pályára.

A választásokig valószínűleg nem lehet sztrájk, ha csak a Kúria meg nem embereli magát, mi azon vagyunk, hogy legyen, de ha több napos sztrájk nem is lehet, a sztrájkbizottsági tárgyalások alatt figyelmeztető sztrájkot lehet tartani, valószínűleg ez lesz az első lépés

– árulta el Gosztonyi Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik