Belföld koronavírus

Egyre több magyar iskolában kötelező a maszkviselés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Több általános és középiskola diákjainak már a tanteremben is maszkot kell viselniük, így változtattak az intézmények járványügyi szabályaikon az elmúlt hetekben, számolt be az Eduline. A lap szerint van, ahol csak az alsó tagozatosok kapnak felmentést, máshol a tanároknak kell mérlegelniük a kockázatokat: ha nem lehet tartani a másfél méteres védőtávolságot, a saját órájukon kötelezővé tehetik a maszkviselést.

A Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Budai Technikumának járványügyi tájékoztatója szerint orvosi, FFP2, N95 vagy munkavédelmi, sőt akár textilmaszkot is lehet viselni, de az iskola egész területén el kell takarni az orrot és a szájat. Az intézményben október 8-ától szigorítottak a szabályokon, azóta az összes közösségi térben, a folyosókon, az ügyfélfogadási helyiségekben is kötelező a maszk, amit csak a menzán és a büfében, az étkezés idejére lehet levenni.

A III. kerületi Szent József Katolikus Óvodában, Általános Iskolában és Gimnáziumban is szigorúak a szabályok: az iskola közösségi tereiben minden diáknak maszkot kell viselnie, a felső tagozatosoknak és a gimnazistáknak az órákon is el kell takarniuk az orrukat és a szájukat.

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem gyakorlóiskolájában szeptember közepén változtattak a szabályokon, a tanárok döntenek arról, hogy órájukon fel kell-e venni a maszkot. Az iskola dolgozóinak az épület összes olyan részén el kell takarniuk az orrukat és a szájukat, ahol diákokkal találkozhatnak.

A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Pogány Frigyes Technikumának járványügyi előírása sem ad automatikus felmentést az órai maszkviselés alól. A szabályzat alapján arra kell törekedni, hogy a diákok között meglegyen a másfél méteres védőtávolság. Ha ez nem megy, akkor órán is szájat és orrot eltakaró maszkot kell viselni. Az órák után a tantermekben felületfertőtlenítést kell végezni, alaposan ki kell szellőztetni, és a gyakorlati oktatáshoz szükséges eszközöket is fertőtleníteni kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik