Marjai János / 24.hu
Belföld

Sokat finomodott a tihanyi lakópark terve

Az újabb elképzelések szerint nem épül mélygarázs a félsziget déli csücskére, és a beépíthetőség is csökken. A Kenderföldek elnevezésű, erdősült terület ugyan nem maradhat meg, de az egyeztetések folyamán egyre vállalhatóbbá válik az oda tervezett szállodás-apartmanházas komplexum.
Kapcsolódó cikkek

Szeptember elején írtunk cikket arról, milyen perpatvar kerekedett Tihanyban amiatt, hogy a félsziget déli csücskébe egy lakóparkot terveznek. A Kenderföldek elnevezésű, elvileg belterületi, zömmel beépíthető, több tulajdonos által is birtokolt területet az évtizedek során erdő nőtte be, a Cordia-csoporthoz tartozó befektető ide álmodott meg egy szállodát és apartmanházakat. Nem a teljes területen építkeznének, csak egy töredékén, a terület más részén az önkormányzat projektje, egy látogatóközpont valósulna meg.

Kapcsolódó
Tervezik a tihanyi lakótelepeket
Tihanyban van a Balaton partján egy elhanyagolt, erdős-mocsaras terület, ahova a közeljövőben akár 500 lakással lakóparkok, 120 szobás szálloda, mélygarázsok és parkolók épülhetnek. A polgármester most közvetíteni próbál a tiltakozó helyiek és a befektetők között. Közben Mészáros Lőrinc után a bizalmasa is sajátos megoldással tett szert luxus nyaralóra a településen.

Az utóbbi napokban a tihanyiak közt körbejárt pár tanulmányterv és rajz, hogyan is fog kinézni a leendő üdülőtelep, de megkeresésünkre mind a Cordia, mind az önkormányzat azt válaszolta, ezek nem végleges tervek. A Cordia megfogalmazása szerint „a hivatkozott látványtervek a számtalan munkaközi terv egyik verzióját jelentik”, a tervezés folyamatban van, az önkormányzattal és a civilekkel többször egyeztettek már.

Ennél érdekesebb fejleményekkel szolgált a tihanyi faluvezetés válasza. A Tósoki Imre polgármester által aláírt válaszlevélben azt írják a 24.hu-nak, hogy sok téves információ jelent meg a terület beépíthetőségi mutatóival kapcsolatban. A Kenderföldeken ez most 20 százalék, kivéve a szálloda környékét, ahol elérheti a 30 százalékot. „Ez azonban a teljes területnek mindössze 15 százalékát (nagyjából 7000 négyzetméter) jelentheti” – fogalmaz a polgármester. Ha a szálloda nem épül meg, akkor a teljes területen 20 százalék lesz a beépíthetőség.

Szintén fontos fejlemény, hogy az eredeti tervben egy mélygarázs építése is szerepelt, „de a tervezők szerint ez gátolta volna a földalatti vizek mozgását, ezért erről lemondtak”.

A polgármesteri válasz szerint a helyi szabályozás a Balaton-törvénynél is szigorúbb, itt többek közt csak 10,5 méteres építménymagasságot enged, szemben a Balaton-törvény 12,5 méterével. Szeptemberben amúgy bemutatott a beruházó egy tervet az önkormányzatnak, ami „a korábbiakhoz képest csökkentett beépítendő területtel számol”. Ez azt jelenti, hogy a korábbi tizenegy villaépület helyett kilencet terveznek, „és az alagsor + 5 szint helyett földszint +3 szintre zsugorodtak az épületek”. Az önkormányzat még ezen felül is kérte a lakások számának csökkentését.

Marjai János / 24.hu

A tervező vállalta a „tihanyias” arculat megtartását is: „A tervezett belső parkot a Tihanyra jellemző táji karakter lehető legjobb megtartásával alakítjuk ki, lehetőség szerint az épületeken és utakon kívül minél több fa megtartásával.” Az épületek közti parkban megjelennek majd a nádashoz „kapcsolódó természeti elemek”, valamint őshonos fajokat telepítenek. Az egész projekt garanciája Tósoki Imre szerint a felkért tervzsűri, amely a következő tagokból áll:

  • Czigány Tamás (egyetemi docens),
  • Krizsán András DLA (a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke),
  • Sugár Péter DLA (BME Középülettervezési Tanszék)
  • és Földes László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik