Belföld koronavírus

Nagyon hatékony a két Sinopharm után adott Pfizer a Videoton mérései alapján

A Moderna és a Pfizer vakcinája nyújthatja a legerősebb védelmet a koronavírus ellen, de a Sinopharmmal oltottak esetében is nagyot dob egy harmadik Pfizer-vakcina – derült ki a Videoton-cégcsoport felméréséből, amelyről Sinkó Ottó társ-vezérigazgató beszélt a Portfoliónak.

A vállalatnál július óta több mint 800 ellenanyagmérést végeztek el a dolgozók körében, és bár ezek a vizsgálatok a mindennapi mérések tapasztalatai és nem tudományos eredmények, mégis fontosak, mert hazánkban alig lehet tudni valamit a vakcinák teljesítményéről – olvasható a cikkben.

A védettséget jelentő minimumszint 50 AU/ml, ez alapján a következőképpen néznek ki az eredmények az oltottaknál:

  • Moderna – kb. 8000 AU/ml,
  • Pfizer – kb. 5600 AU/ml,
  • AstraZeneca, Szputnyik – kb. 1550 AU/ml,
  • Sinopharm – kb. 600 AU/ml

A mérésig a Covid-fertőzés vagy a 2. oltás után 4 hónapnak kell eltelnie és kiszűrik azokat, akik oltás előtt Covid-fertőzésen is átestek. A Janssent nem vizsgálták, mert túl kevesen kapták meg és túl alacsony a minta elemszáma.

Sinkó Ottó összegzése szerint az mRNS-alapú vakcinák magas ellenanyag-szintet produkálnak, míg az adenovírusos oltások alacsonyabbat, de ezek az oltások is erős védelmet nyújtanak.

A Sinopharm esetében ugyanakkor felmerültek kérdések, különösen a 60 év felettiek esetében: ebben a csoportban sokaknál nagyon alacsony volt a védelem, és voltak, akik a vizsgálat időpontjában egyáltalán nem rendelkeztek védelemmel. A Videoton ezért azt javasolta az érintetteknek, hogy mindenképp vegyék fel a harmadik oltást, és akiknél ez megtörtént, azoknál a következő vizsgálat már nagyon kedvező eredményt mutatott.

Miközben a 60 év feletti sinopharmos csoportban a második oltás után csak 141 AU/ml volt az átlagos antitestszám, a harmadik oltás után, amely minden esetben Pfizer volt, az átlagos antitestszám 18 ezerre emelkedett.

Kapcsolódó
Letesztelte dolgozóit a Videoton: a kínai vakcinával oltottak egy részének semmilyen védettsége nincs
A cég társ-vezérigazgatója szerint még a koronavírus negyedik hulláma előtt engedélyezni kéne, hogy harmadik oltást kaphasson az, aki nem védett.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik