Belföld

Márki-Zay Péter: A 2022-es választás igazi csatája a következő hét nap lesz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Vasárnap délután három órakor kezdődött a budapesti Madách téren Márki-Zay Péter gyűlése. Helyszíni tudósítónk szerint három óra után nem sokkal megtelt a tér. A beszédek végén a szervezők ötezres tömegről beszéltek.

Varga Jennifer / 24.hu

Vajda Zoltán (MMM-tag, aki az MSZP-frakcióba ül be, ha parlamenti mandátumot szerez), a főváros XVI. kerületében nyerte meg az előválasztást.  Szerinte a „második forduló az ész választása lesz, nem a szívé.” Vajda arról beszélt, hogy nincs egyetlen domináns erő az ellenzéki oldalon. Karácsony Gergely pedig a visszalépéssel emberi nagyságról tett tanúbizonyságot. Hozzátette: minden ellenzéki szavazónak, aki duzzog Karácsony visszalépése miatt, reálisan kellene értékelnie a helyzetet. „Orbán főnyereménye Dobrev Klára, ő Gyurcsány embere, tetszik, vagy nem.” Szerinte ezért kell Márki-Zayra szavazni. Vajda elmondta: Márki-Zaytól is azt várják, hogy felülemelkedjen a pillanatnyi érdekeken, és higgadt maradjon.

Király Júlia volt MNB-alelnök azzal kezdte, hogy még nem beszélt politikai nagygyűlésen. Hogy miért támogatja Márki-Zay Pétert, arról azt mondta: „Amikor értelmiségi barátaim megtudták, hogy az első fordulóban rászavaztam, azt kérdezték, te megbolondultál? Arra a vidékire? Arra a jobboldalira?” Király nemrég ugyanis elkezdte követni Márki-Zay Péter nyilatkozatait, és látott „egy embert, aki pontosan tudja, hogy milyen országban élünk, és hogy milyen országban élhetnénk.” Ez pedig meggyőzte őt. Nyitott embernek ismerte meg Márki-Zayt, akinek „van füle befogadni a baloldali értékeket.” Hozzátette:

nem mindenben értünk egyet, sok a vitánk. Igen, felszisszenünk Péter egy-egy nyilatkozatán, de vele lehet vitatkozni.

Hadházy Ákos, a Momentum által támogatott független képviselő arról beszélt, önbecsapás azt hinni, hogy az ellenzék már most megverte a Fideszt, szerinte még nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy le lehessen váltani az Orbán-kormányt. Rossz hozzáállásnak tartja ellenzékiként azt mondani, hogy ha nem az ő favoritja lesz a miniszterelnök-jelölt, akkor nem megy el szavazni. Megjegyezte: az előválasztás utolsó egy hetét talán sokat elfelejtenék, túl sok érzelem, túl sok indulat került bele. A közös listáról azt mondta:

Remélem, hogy a pártok megértették a zuglói előválasztás üzenetét.

Hadházy megköszönte, hogy Márki-Zay az elejétől fogva támogatta őt a zuglói körzetben, ugyanakkor nem foglalt egyértelműen állást, hogy kire fog szavazni a második fordulóban.

A műsorvezetők arra buzdították a jelenlévőket, hogy viseljenek a tavaszi választásig kék szalagot.

Varga Jennifer / 24.hu

Szél Bernadett független képviselő szerint csodálatos az előválasztás, ugyanis ell kezdte átformálni a politikát, és megjelentek civil jelöltek, mint például Márki-Zay Péter. „Ő kikövetelte magának azt a helyet, ami neki az előválasztáson jár.” Tőle Szél szerint  sok ember reményt kapott: mindenki, aki változást akar Magyarországon.

Ki lesz a miniszterelnök-jelöltünk? Nem tudom. De bárki lesz, kutya kötelességünk lesz támogatni őt.

Szél azt is mondta, hogy Márki-Zay Péter mellett jó szívvel tud kiállni.

A korábbi szocialista politikus, Szeged polgármestere, Botka László levélben jelezte támogatását. Arról írt, hogy ő már 2016 óta mondja, hogy csak összefogással lehet legyőzni Orbánt. Szerinte a a pártok önmagunkban nem képesek győzni, a tábor kiszélesítésére „a legalkalmasabb pedig a barátom, a szomszédom, Márki Zay Péter.”

Karácsony Gergely a Márki-Zay-féle kék szalaggal lépett színpadra. A főpolgármester szerint „ami ma történik Magyarországon, az történelem. Ami történik, az egy szelíd forradalom, hogy felszabadítsuk, és újraegyesítsük Magyarországot.” Európai politikusnak jellemezte Márki-Zayt, és azt mondta, most olyanokra van szükség akiknek a haza fontosabb mint a hatalom. Karácsony megjegyezte: tudja, hogy sokan csalódottak és szomorúak amiatt, hogy visszalépett, de ezt azért tette, hogy „újraegyesítsük Magyarországot”. „Ha Orbán Viktor hatalmon marad, akkor nem fog a baloldali politika érvényesülni, ezért újabb szövetséget kell kötnünk.” Azt is mondta Karácsony Gergely, hogy azoknak a támogatóinak, akik nem tudják, kire szavazzanak, azt üzeni:

Fontolják meg, hogy nem ezerszer jobb-e ma egy Márki-Zay Péter, mint holnap egy Orbán Viktor.

A főpolgármester szerint Márki-Zay fel fog nőni a feladathoz, és államférfi lesz belőle.

Utána Márki-Zay Péter lépett a színpadra, és azt mondta: az „elmúlt egy hétnek egy győztese van: Karácsony Gergely.” Hősnek, hazafinak és államférfinak nevezte a főpolgármestert, aki visszalépett a javára. „Ő kilépett a pártok árnyékából. És kilépett a saját árnyékából is. És felemelte a nemzetet.”

Varga Jennifer / 24.hu

Márki-Zay elmondta, hogy számít a jobbikos szavazatokra, és megköszönte a Momentum támogatását, de kérte a polgármesterek kiállását is. Kiemelte, hogy Vona Gábor és Szél Bernadett is támogatja őt a 2018-as miniszterelnök-jelöltek közül. Szerinte alaptalan a félelem, hogy „egy konzervatív politikus szétfeszíti” az ellenzéki politikai keretet. Azt mondta, hogy nem fél szembe menni a hatalommal, „az önök érdekében vagyok radikális, az önök érdekéért van szükség radikális változásra.” Hozzátette: elege volt abból, hogy a pártok nem tudták leváltani az Orbán-kormányt.

Ezért kell radikalizmus. Van remény. Az egyetlen remény, hogy összefogunk, és nyerni fogunk.

Beszélt a béremelés szükségéről, arról, hogy „a hajléktalanokat többször etetem saját zsebemből”, és arról is szót emelt, hogy a „liberálisok megnyugtatására” nem tud magán kívül több konzervatív politikusról, „aki többször kiállt az azonosnemű párok jogaiért.” Ezek után azt is mondta: „Jézus Krisztus is baloldali ember volt”.

A 2022-es választás igazi csatája a következő hét nap lesz. Szerinte 0äha kettőnk koalíciójára szavaznak, akkor nekünk lehet kétharmadunk. Ha nem, akkor a Fidesznek lesz.”

Márki-Zay szerint jobboldaliakat és fideszeseket is el kell vinni szavazni. Úgy számolja, hogy 300 ezer szavazattal lehet nyerni, arra kérte a külhoni magyarokat, hogy szavazzanak rá. „Vigyenek még két embert szavazni magukkal, vagy még húszat. Beszélni kell a DK-s nagymamákkal, hogy szavazzanak rám. Most a DK-soknak sem a DK-ra kell szavazniuk. Járjanak egy laptoppal és szavaztassanak le minél több embert” – kérte támogatóitól.

Beszédét így zárta:

Ne feledjék: nem jobbra, nem balra, csak felfelé!

Így lett Márki-Zayból Dobrev Klára egyedüli riválisa

A gyűlés előzményei: miután az előválasztás első fordulójában a miniszterelnök-jelöltek versenyében Dobrev Klára a szavazatok 34,84, Karácsony Gergely 27,3, míg Márki-Zay 20,4 százalékát szerezte meg, közel egy hétig tartó egyeztetés indult a második és a harmadik helyezett közt, hogy melyiküknek kellene visszalépnie a másik javára. Az elején úgy tűnt, erre hajlandó lesz Márki-Zay Péter, igaz, ő már múlt csütörtökön jelezte a 24.hu-nak, hogy nem látja, miért neki kellene visszalépnie. A hódmezővásárhelyi polgármester aztán csak nem jelentette be visszalépését, sőt kedden előbb a Medián, majd szerdán már a Závecz Research közvélemény-kutatásából is az derült ki, hogy az előválasztás második fordulója előtt Márki-Zay az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közt felzárkózott a második helyre Dobrev Klára mögé, és maga mögé utasította Karácsony Gergelyt. Ekkor már érezhető volt, hogy Márki-Zay aligha fog visszalépni, igaz, a Karácsony mindezek ellenére még szerdán azt mondta: nem lép vissza, és végigcsinálja a második fordulót. Pénteken aztán Márki-Zay Péter társaságában a Kossuth téren jelentette be a visszalépését a főpolgármester.

Karácsony Gergely döntése pártján, a Párbeszéden belül is megosztó lett: Barabás Richárd szóvivő például jelezte, hogy ő Dobrev Klárára fog szavazni. Több MSZP-s politikus is a DK-s politikusra szavaz, és nem Márki-Zayra, ezt közölte Nemény András szombathelyi, Szitka Péter kazincbarcikai polgármester, és erre utalt Hiller István volt MSZP-elnök is.

Márki-Zay Péter és a DK nyilatkozatháborúja egyébként már pénteken elindult. Vasárnap azt mondta Márki-Zay, hogy szerinte „nem zárható ki, hogy most Dobrev Klára mellett nemcsak a DK, hanem még a Fidesz is mozgósítani fog, ezért a választási csalás leleplezésére jutalmat ajánlunk fel.” A DK visszautasította a vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik