Élő Belföld

Megemelik az ápolók bérét januártól, a tanárok fizetésemeléséről is beszélt Orbán Viktor

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Karikó Katalin a mi hősünk

Karikó Katalin a mi hősünk, és megmentette az emberek millióinak életét. Lehet, hogy nem kapott Nobel-díjat, de nagyon büszkék vagyunk rá, fogalmazott Orbán. A kormányfő hosszan beszélt arról is, hogy a magyarok szeretnek nyerni, díjakat kapni. De Magyarország jövője nemcsak a Nobel-díjasokon múlik, hanem a szakmunkásokon is, hogy a magyar szakmunkások lesznek-e legjobbak a világon. Megemlítette a kormányfő, hogy volt valamilyen verseny a szakmunkások között világszinten, és a magyar induló csapat nyert.

Az államadósság magas

Az államadósság magas volt a 2010-es kormányváltás idején, a GDP 80 százaléka környékén volt. Ezt sikerült a koronavírus-válság előtt olyan szintre levinni, hogy Orbán már a 60 százalék körüli szintet látta. Ez most felugrott újra 80 százalék fölé. Orbán szerint le kell vinni 50 százalék körüli szintre, de ez a következő évek nehéz munkája lesz.

Tanári béremelés?

Mindenki bérét nem lehet megemelni egyszerre, mondta a tanári béremelés eshetőségére vonatkozó kérdésre a miniszterelnök. Tárgyalni fog a kormány a tanárokkal.

Ápolónők bérét 21 százalékkal emelik januártól

Mire ad lehetőséget, hogy a gazdasági növekedés idén a vártnál is nagyobb, akár 8 százalékos lehet? A kulcsmomentum Orbán szerint, hogy a magyar gazdaság elérte azt a szintet, ami a járvány előtt volt. A gazdaság teljesítménye attól függ, hogyan dolgoznak az emberek, munkások. Ha a gazdasággal foglalkozó emberek jól teljesítenek, akkor a gazdaság is jól teljesít a kormányfő szavai szerint. Ezért most lehetőség van bizonyos lépések megtételére: a nyugdíjasoknak nyugdíjprémiumot fizetnek, jövő hónapban 80 ezer forint pluszt jelent ez a nyugdíjasoknak. A családoknak visszaadják az idén befizetett személyi jövedelemadójukat, felső határ mellett. Ápolónők bérét 21 százalékkal emelik fel január 1-jétől. És bízik benne, hogy a teljes 13. havi nyugdíjat is kifizessék jövőre, ne csak kétheti pluszt.

Rezsi

A magyar családokat meg tudja gyötörni a rezsiár. Ez közvetlen politikai kérdés is volt Magyarországon az elmúlt 20 évben. Ha piaci energiaárak lennének, akkor most 360 ezer forinttal kellene többet fizetni évente egy magyar családnak. Ki kell tartania a kormánynak a rezsicsökkentés mellett. Nem lenne helyes, ha a háztartások energiaellátását világpiaci áron oldanánk meg, mondta Orbán. A csehek, lengyelek és magyarok követelik az EU-tól, hogy vonják vissza azokat a szabályokat, amelyek a mostani elszabaduló világpiaci energiaárakat okozták.

Olvasói sztorik