Belföld

Orbánék birtokain kezd új üzletbe Orbán öccsének állami pályázatokon meggazdagodott ismerőse

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

A Direkt36 szerint Székesfehérvár közelében indítana be műanyaggyártó és feldolgozó vállalkozást néhány, az Orbán-családhoz köthető vállalkozó. Az összesen 1,3 hektáros területen az Energép Kft. nevű energetikai és építőipari cég működik, amelynek tevékenységi körei között április óta tünteti fel a különböző műanyag termékek gyártását és a hulladék újrahasznosítását is. A terület 2015 óta az Orbán családé: jelenleg a miniszterelnök anyjának és ifj. Orbán Győzőnek a közös cége, a Hahót Tőzeg Kft. a tulajdonos. A telephely szomszédságában lévő két kisebb ingatlant pedig ifj. Orbán Győző vásárolta meg 2018-ban, illetve 2019-ben.

Mint írják: a szabadbattyáni székhelyű Energép három magánszemély tulajdonában van, akik közül ketten szoros kapcsolatban állnak Orbán Viktor egyik öccsével, ifj. Orbán Győzővel. A cég egyik kisebbségi tulajdonosát, Kovács Viktort rokoni szálak fűzik a miniszterelnök családjához: ő ifj. Orbán Győző veje. A cég többségi tulajdonosa Szentgyörgyi Gábor vállalkozó, akinek informatikai cégcsoportja sorra nyeri az állami megbízásokat. A Direkt36 szerint Szentgyörgyit és ifj. Orbán Győzőt összeköti a birkózás szeretete, és arra is volt példa, hogy közösen néztek focimeccset Felcsúton, néhány lépésre Orbán Viktortól.

Az Energép ügyvezetője és kisebbségi tulajdonosa, Polgár László telefonon azt mondta a Direkt36-nak, nem tudja, „honnan veszik”, hogy műanyaggyártással tervez foglalkozni a cége, de az információt nem cáfolta. Amikor rámutattak, hogy a cég nemrég bővítette a tevékenységét műanyagtermékek gyártásával, azt mondta, hogy a cégnek sokféle – a műanyaggyártáson kívül például vendéglátói – tevékenysége van. „Lehet, hogy a területen pogácsát fogunk gyártani a vendéglátói tevékenység keretében” – mondta.

Nem az Energép fióktelepe az első üzleti kapocs ifj. Orbán Győző és Szentgyörgyi Gábor között. Egy másik, Szentgyörgyi közvetett tulajdonában álló cég Zala megyében is nyitott egy fióktelepet, szintén az Orbán család tulajdonában lévő Hahót Tőzeg Kft. ingatlanán. Ezt a fióktelepet „szívességi használat jogcímén”, tehát ingyen működtetheti Szentgyörgyi cége az ingatlanon a Direkt 36 szerint.

Szentgyörgyi Gábor cégei közül a 2009-ben alapított IMG Solution Zrt. a legjelentősebb, amely

több nagy állami közbeszerzésen is sikerrel szerepelt az utóbbi években: beszállítója volt számos egyetemnek, kormányhivatalnak, kórháznak, valamint az adóhivatalnak is.

Kiemelt kép: Orbán Győző, a Budapesti Honvéd birkózó-szakosztályának elnöke beszédet mond a tokiói olimpia magyar birkózó hőseinek köszöntésén Budapesten, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) 2021. augusztus 11-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik