Belföld

Sajtóértesülések: Karácsony pénteken visszalép Márki-Zay javára

Frissítünk!

Egy csütörtök esti közlemény szerint Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter pénteken délelőtt 11 órakor rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak Budapesten, a Kossuth téri József Attila-szobornál.

Sajtóértesülések szerint a Párbeszéd, az LMP és az MSZP által támogatott miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely visszalép az előválasztás második fordulójától, mégpedig Márki-Zay Péter javára. A hírt először az Ugytudjuk közölte, nem sokkal később pedig a Hvg.hu írt arról, hogy a visszalépést pénteken reggel jelenti be a főpolgármester. A 24.hu-hoz ugyanilyen értesülések jutottak el, az ügyben hivatalosan hírzárlat van.

A Magyar Hang és az ATV is arról írt, hogy a főpolgármester csütörtökön egész délután tárgyalt a visszalépéséről az őt támogató pártokkal. A folyamatot az indította el, hogy a Momentum bejelentette, hogy Márki-Zayt fogják támogatni a második fordulóban. Karácsony visszalépése azt jelentené, hogy a vasárnap kezdődő második fordulós szavazáson a DK-s Dobrev Klára mellett a hódmezővásárhelyi polgármesterre lehet majd voksolni.

A Telex a Karácsonyt támogató pártok vezetői közül egyet tudott elérni, aki sem a visszalépésről szóló értesülésre, sem az állítólagos pénteki bejelentésre nem reagált érdemben, helyette név nélkül azt mondta: „a jövő évi kormányváltás érdekében remélem, hogy jövő áprilisra mindenki elfelejti ezt a mai napot”.

Karácsony szerda délután egy rendkívüli sajtótájékoztatón még arról beszélt, hogy nem fog vissza lépni Márki-Zay Péter javára. Akkor azt mondta, hogy „A kormányváltás azzal a programmal lehetséges, amelyet én képviselek, elismerve mindenki másnak az érdekeit” és hozzátette, szívesen egyeztet bárkivel, hogy támogassa őt a második fordulóban, de úgy véli, békét és igazságot nem garantál egyik jelölt sem, és sem Dobrev Klára, sem Márki-Zay nem rendelkezik válasszal az ország legfontosabb ügyeire. A főpolgármester a különindulás tényét szerda este egy Facebook-bejegyzésben is megerősítette.

Márki-Zay csütörtökön arról beszélt az előző napi eseményekkel kapcsolatban, hogy Karácsonnyal abban állapodtak meg, hogy szerda este hatkor tárgyalnak, ott hoznak közösen döntést, amit majd csütörtök délelőtt bejelentenek. Márki-Zay szerint ezt a megállapodást szegte meg Karácsony Gergely, amikor szerda délután sajtótájékoztatót tartott. Márki-Zay szerint nem hiúsági, hanem stratégiai és nemzetpolitikai kérdéssel állnak szemben, és most az a legfontosabb, hogy legyőzzék először Dobrevet, aztán meg Orbán Viktort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik