Belföld

Ózd jobbikos alpolgármestere elfogadta a Mazsihisz meghívását

MTI Fotó: Vajda János
MTI Fotó: Vajda János

Ózd jobbikos alpolgármesteréről Farkas Péter Barnabásról egy fotó jutott el az atv.hu szerkesztőségébe, amin az látható, hogy a politikus egy katowicei múzeumban, vészkorszakbeli zsidóellenes felirat előtt kinyújtott, feltartott karral áll. Az alpolgármester állítja, nem náci karlendítést mutatott be, hanem integetett egy fotón.

A Mazsihisz egy közleményben reagált a fényképre. Mint írják, nincs módjuk arra, hogy a valóságot feltárják, így kénytelenek egyszerre értelmezni a fotó által sugallt helyzetet és a politikus nyilatkozatát. Farkas Péter Barnabásnak ezért azt javasolják, hogy a jövő héten látogasson el a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs központba, tekintse meg a kiállítás anyagát, majd adjon egyértelmű nyilatkozatot a médiának és a magyar zsidó közösségnek.

Ebben az alpolgármesternek minden kétséget kizáróan deklarálnia kell, nem számít a szélsőséges eszméket vallók szavazataira. Amennyiben nem hajlandó erre, az számunkra azt jelenti, szüksége van a rasszista, antiszemita szavazóbázisra, ami a Mazsihisz számára elfogadhatatlan

– teszik hozzá.

Farkas Péter Barnabás csütörtök délután Facebook-oldalán reagált a Mazsihisz közleményére, és többek közt azt írta, hogy a zsidó szervezet meghívása „példaértékű a magyar közéletben, mivel általában nem ilyen gesztussal szoktak reagálni Magyarországon”.

A meghívást megtisztelőnek tartom, és a legnagyobb örömmel elfogadom, és nemcsak annak a sajnálatos ügynek a kapcsán, ami most felkavarta a kedélyeket, hanem mint volt múzeumigazgató is, hiszen a lengyelországi múzeumot is ezért látogattam meg, ahol az ominózus kép készült. Nem kívánok magyarázkodni tovább a szerencsétlen kép kapcsán – ami valóban félreértésre adhat okot – csak a szándékaimról tudok őszintén nyilatkozni: semmilyen bántó, kegyeletsértő, vagy gúnyolódó szándék nem volt bennem

– fogalmazott a posztban.

A politikus továbbá azt írta, nem esik nehezére kijelenteni azokat a dolgokat, amiket a Mazsihisz kér tőle, sőt, őrül annak, hogy erre lehetőséget kap. Farkas Péter Barnabás végül leszögezte: a meghívói által pontosított időpontban ott lesz a Páva utcai Holokauszt központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik