Közélet

Ózd alpolgármestere állítja, nem náci karlendítést mutatott be, hanem integetett egy fotón

Vajda János / MTI Fotó
Vajda János / MTI Fotó
Az előválasztáson is induló Farkas Péter Barnabásról Dél-Lengyelországban készült a most előkerült kép, a háttérben zsidóellenes feliratok láthatók. Ő azt mondja, sosem volt szélsőséges.

Egy fotó jutott el az ATV.hu szerkesztőségébe, amin egy, Ózd alpolgármesterére, Farkas Péter Barnabásra hasonlító férfi tesz karlendítő mozdulatot. Farkas 2018-ban Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban járt, és felkereste a szomszédos Katowice város történeti múzeumát is.

Épp egy illusztrációként elhelyezett épületrész előtt állt meg, amin zsidóellenes feliratok voltak, amikor az a fotó készült, amin náci karlendítésre emlékeztető mozdulatot mutat be.

A jobbikos alpolgármester az előválasztáson is indul Borsod megye 3-as választókörzetében a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként, és nemrég még a demokrácia fontosságáról szónokolt (ellenfele amúgy az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Kiss Sándor). A képen valóban Farkas látható, ezt elismerte, de állítása szerint nem karlendít, hanem integet. Az ATV-nek küldött válaszában így magyarázza a történteket:

A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre. A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

Farkas szerint a párt 2020-as elvi nyilatkozatát követi ő is, elfogadta „a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát”, ami nem okozott neki nehézséget, hisz „sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket”.

(Kiemelt képünkön Farkas Péter Barnabás látható egy 2018-as ózdi utcafórumon).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik