Czeglédi Zsolt / MTI
Belföld

Elutasították a perújítást Balla Irma meggyilkolása ügyében

Megalapozottság hiányában elutasította a táblabíróság a perújítást a Balla Irma-gyilkosság ügyében, közölte a Debreceni Ítélőtábla. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt még 2007 áprilisában ölték meg a lakásában.

A táblabíróság tavaly februárban 15 év fegyházra ítélte jogerősen D. Lajost nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérlet miatt, azzal, hogy feltételes szabadságra sem bocsátható.

A Debreceni Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el tavaly novemberben az ügyben, mert az elítélt olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált, amit eddig nem vizsgált a bíróság. D. Lajos azt állította, hogy nem ő bántotta az asszonyt, viszont látta a helyszínen, hogy a fia bántalmazta a nőt, és azt is észlelte, hogy a helyszín közelében rejtette el a bántalmazás eszközét és más dolgokat.

A táblabíróság tájékoztatása szerint a perújítási nyomozásnak az volt a célja, hogy eldöntsék: az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének.

Kapcsolódó

A perújítási nyomozást megismerve a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítási indítvány elutasítását. D. Lajos azonban továbbra is fenntartotta perújítási kérelmét. A Debreceni Ítélőtábla azonban megalapozottság hiányában elutasította az indítványt.

Az ítélőtábla indoklásában kiemelte: akkor van helye perújításnak, ha az adott ügyben olyan új bizonyíték merül fel, amelynek értékelésével olyan eltérő tényállás állapítható meg, amely valószínűsíti, hogy a büntetőjogi főkérdésekben az alapügyben hozott ítéletet ténylegesen meg kell változtatni.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a terhelt nem hozott fel olyan új bizonyítékot, ami alkalmas lenne a perújítás elrendelésére. A perújítási nyomozásban kihallgatták D. Lajost, helyszíni szemlét tartottak, és kihallgatták az elítélt családtagjait is. A vallomások azonban nem tartalmaztak új információkat és az indítványban megjelölt bűnjelek utáni kutatás sem vezetett eredményre. D. Lajos lényegében az alapügyben végzett okszerű és törvényes bizonyíték-értékelést támadta új bizonyíték megjelölése nélkül.

A képviselő megölésével eredetileg az áldozat fiát vádolták meg, akit a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélt 12 év fegyházra. A Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, és a Debreceni Törvényszék – bizonyítottság hiányában – első fokon felmentette a vádlottat, majd az ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. Lajosra terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat, és tavaly februárban ítélték el jogerősen tizenöt év fegyházra.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.