Belföld

Elutasították a perújítást Balla Irma meggyilkolása ügyében

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Megalapozottság hiányában elutasította a táblabíróság a perújítást a Balla Irma-gyilkosság ügyében, közölte a Debreceni Ítélőtábla. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőt még 2007 áprilisában ölték meg a lakásában.

A táblabíróság tavaly februárban 15 év fegyházra ítélte jogerősen D. Lajost nyereségvágyból elkövetett emberölési kísérlet miatt, azzal, hogy feltételes szabadságra sem bocsátható.

A Debreceni Ítélőtábla perújítási nyomozást rendelt el tavaly novemberben az ügyben, mert az elítélt olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált, amit eddig nem vizsgált a bíróság. D. Lajos azt állította, hogy nem ő bántotta az asszonyt, viszont látta a helyszínen, hogy a fia bántalmazta a nőt, és azt is észlelte, hogy a helyszín közelében rejtette el a bántalmazás eszközét és más dolgokat.

A táblabíróság tájékoztatása szerint a perújítási nyomozásnak az volt a célja, hogy eldöntsék: az elítélt által szolgáltatott adatokra tekintettel van-e helye perújítási eljárás elrendelésének.

Kapcsolódó

A perújítási nyomozást megismerve a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítási indítvány elutasítását. D. Lajos azonban továbbra is fenntartotta perújítási kérelmét. A Debreceni Ítélőtábla azonban megalapozottság hiányában elutasította az indítványt.

Az ítélőtábla indoklásában kiemelte: akkor van helye perújításnak, ha az adott ügyben olyan új bizonyíték merül fel, amelynek értékelésével olyan eltérő tényállás állapítható meg, amely valószínűsíti, hogy a büntetőjogi főkérdésekben az alapügyben hozott ítéletet ténylegesen meg kell változtatni.

Az ítélőtábla megállapította, hogy a terhelt nem hozott fel olyan új bizonyítékot, ami alkalmas lenne a perújítás elrendelésére. A perújítási nyomozásban kihallgatták D. Lajost, helyszíni szemlét tartottak, és kihallgatták az elítélt családtagjait is. A vallomások azonban nem tartalmaztak új információkat és az indítványban megjelölt bűnjelek utáni kutatás sem vezetett eredményre. D. Lajos lényegében az alapügyben végzett okszerű és törvényes bizonyíték-értékelést támadta új bizonyíték megjelölése nélkül.

A képviselő megölésével eredetileg az áldozat fiát vádolták meg, akit a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt el is ítélt 12 év fegyházra. A Debreceni Ítélőtábla azonban új eljárást rendelt el, és a Debreceni Törvényszék – bizonyítottság hiányában – első fokon felmentette a vádlottat, majd az ítélőtábla 2013 szeptemberében helybenhagyta a felmentő döntést. A gyanú már korábban D. Lajosra terelődött, aki ellen végül 2015 decemberében emeltek vádat, és tavaly februárban ítélték el jogerősen tizenöt év fegyházra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik