Belföld

Mostantól úgy képezhetik a tanárokat, ahogy a kormánynak is megfelel

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A szakmai bizottságok mostantól nem nagyon szólhatnak bele, hogyan képezzék a pedagógusokat.

Az egyetemek helyett a kormány határozná meg, hogyan oktassák a pedagógusokat – szúrta ki a Magyar Közlönyben a Népszava.

Az új rendelet értelmében a felsőoktatási intézmények vezetői által létrehozott szakmai bizottságoknak többé nem igazán lesz beleszólásuk abba, hogy miként készítsék fel az egyetemeken a pedagógushallgatókat, a tanárszakok képzési és kimeneti követelményei ugyanis mostantól csak minisztériumi szinten határozhatók meg.

A kormány így a jövőben teljes kontrollt gyakorolhat, és úgy intézheti, hogy a jövőben a pedagógusokat a kabinet elvárásainak megfelelően készítsék fel a felsőoktatási intézmények.

Bár a módosítás nem részletezi, milyen tartalmi elemeknek kell majd megfelelniük a felsőoktatási intézményeknek, a lap szerint az irány egyértelmű, amit az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ami a felsőoktatásért is felel) napokban megjelent közleménye is alátámaszt. Abban ugyanis úgy fogalmaztak, hogy „a kormány kiemelt célja, hogy a felsőoktatás egységes és átjárható rendszerben képezzen a hivatásuk gyakorlására még alaposabban felkészült pedagógusokat”.

Nem ez az első drasztikus reform, amit a kormány a felsőoktatásban néhány nap alatt végrehajt. A múlt héten derült ki, hogy hatról öt évre rövidítik le a középiskolai tanárok képzését, a döntéshozók indoklása szerint azért, hogy megfékezzék a lemorzsolódást.

Kapcsolódó
Lerövidítették a középiskolai tanárok képzését
Az intézkedéssel a lemorzsolódást akarják megfékezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik