Belföld

Lerövidítették a középiskolai tanárok képzését

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Az intézkedéssel a lemorzsolódást akarják megfékezni.

Egységesítette a tanárképzést a kormány, innentől hat helyett öt évet kell tanulnia a gimnáziumi tanároknak – vette észre a Hvg a legfrissebb Magyar Közlönyben.

„A képzési idő (….) osztatlan képzésben 10 félév, a zeneművészeti, kétszakos tanárképzésben 12 félév” – áll a most kiadott krományrendeletben. Vagyis amíg eddig a középiskolai tanároknak az orvosokhoz hasonlóan hat évig kellett egyetemre járniuk – a kötelező két félév iskolai gyakorlattal együtt –, mostantól kezdve akár már öt év után megszerezhetik a diplomájukat.

A HVG említi, hogy a képzési időtartam csökkentésével elvben a lemorzsolódás ellen akarnak tenni az illetékesek, több szakértő ugyanakkor így is rossz ötletnek tartja a csökkentést, egyesek szerint egyetemes elbutuláshoz vezethet egy ilyen lépés.

Az Eduline adatai szerint az általános felvételin idén 7316-an jutottak be valamelyik pedagógusszakra, közülük 1721-en kezdik meg tanulmányaikat tanárképzésen. A Pedagógusok Szakszervezete szerint jelenleg körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, vagyis a rendszert akkor sem lehetne hiánytalanul feltölteni, ha az idei elsőévesek mindegyike befejezné az egyetemet legkésőbb öt év múlva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik