Nagyvilág

Index: 300 venezuelai menekültet fogadott be titokban a magyar kormány

Mintegy 300 venezeuelai menekültet fogadott be a magyar kormány titokban, erősítette meg az Indexnek több, független forrás.

A hírportál azt írja, hogy

a Venezeuelából ideérkezők ingyen repülőjegyet kapnak Budapestre, legalább egy évig ingyen lakást, integrációs programot ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal, valamint letelepedési papírokat, amelyekkel érkezésük után nem sokkal már legálisan dolgozhatnak. 

Az egyetlen feltétel az, hogy a menekülteknek legyenek magyar felmenőik, de az Index szerint ehhez az is elég, ha valakinek az egyik nagyszülője magyar volt, nem számít, ha már a szülők sem beszélték a nyelvet.

Az információk szerint a szervezést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte, a jelentkezőknek pedig a caracasai Magyar Házban kellett bemutatniuk a papírokat, amelyek valamelyik felmenőjük magyar származását bizonyították. Ugyanakkor egy interjúalany tud olyanról, aki hiába született Magyarországon és beszéli a nyelvet, nem került bele a programba.

A repülőjegyeket az ecuadori nagykövetség juttatta el Venezuelába, a menekülteket Magyarországra érkezve vidéki hotelekben szállásolták el, eleinte Balatonőszödön, majd Gárdonyban.

Az Indexnek megszólaló menekültek szerint a program szervezői kérték őket, hogy ne beszéljenek a befogadásukról. Ők nem értik, hogy miért, hiszen valóban borzalmas körülmények közül érkeztek. Az egyikük arról beszélt, hogy naponta százan halnak meg alultápláltság és gyógyszerhiány miatt, másikuk arról, hogy egyik barátját a rendőrök gumibottal erőszakolták meg a börtönben, miután egy tüntetés után letartóztatták. Volt olyan is, akit egy nap háromszor raboltak ki az utcán.

Kiemelt kép: visszaváltható üvegeket keresgélő venezuelaiak Caracasban, Europress/Yuri CORTEZ/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik