Belföld

M. Richárd: Ha a Jóistent vesztegetném meg, akkor sem vezethetnék

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Hétfőn egy vesztegetési ügyben hallgatták ki vádlottként a Dózsa György úti baleset miatt elítélt M. Richárdot, aki pénzért akarta visszaszerezni a jogosítványát a vád szerint. A tárgyaláson kiderült az is, hogy a jelenleg jogerős szabadságvesztését töltő férfinek nyolc általánosa van, vagyona viszont nincs.

M. Richárdot rabruhában, bilincsben és vezetőszáron hozták a Fő utcai épületbe a büntetés-végrehajtás kommandósai. Július óta – ekkor volt a Dózsa György úti baleset jogerős ítélethirdetése – felszaladt rá pár kiló. Hétfőn ugyanis a vádlottak meghallgatásával folytatódott a Fővárosi Törvényszéken a vesztegetési ügye. A kecskeméti maffiaperből is ismert férfi pénzért akarta visszaszerezni a jogosítványát a vád szerint.

Vezetői engedélyét még 2016 tavaszán vonták be, mert a büntetőpontjai elérték a 18 pontos határt. Ahhoz, hogy újra rendelkezzen jogosítvánnyal, teljesítenie kellett volna egy utánképzési programot. M. Richárd azonban az ügyészség szerint ezen nem kívánt részt venni, hanem – egy közvetítőn keresztül – megkereste a harmadrendű vádlottat, K. Bálint Zsoltot, akiről úgy tudta, „hamis vezetői gyakorlatot igazoló dokumentumot” tud készíteni.

A vádirat szerint ezen a találkozón M. Richárd azt mondta, hogy bármekkora összeget hajlandó fizetni azért, hogy a vezetői engedélyét soron kívül, és vizsga nélkül visszaszerezhesse. K. Bálint ezután közvetítőként fellépve találkozott egy barátjával, Sz. Márton Krisztiánnal – ő az eljárás másodrendű vádlottja –, aki egy vezető beosztású rendőrre és a vizsgaközpontban dolgozó ismerősére hivatkozva azt ígérte, hogy 600 ezer forintért segít neki.

A szerző felvétele

A vád szerint M. Richárd a közvetítőn keresztül 300 ezer forintot adott azért, hogy a meg nem nevezett személyek a hivatali kötelességük és a jogszabályi rendelkezések megszegésével járjanak el az érdekében úgy, hogy az előírt kötelezettségeket ne kelljen teljesítenie és a jogosítványát is visszaszerezze.

K. Bálint 2017 januárjában meg is jelent a Mozaik utcai vizsgaközpontban és be is jelentette M. Richárdot a programot lezáró vizsgára a tőle korábban elkért személyi igazolványt és lakcímkártyát felhasználva. M. Richárd azonban meg sem jelent a vizsgán, mert a közvetítővel együtt azt hitték, hogy az szükségtelen.

Kapcsolódó
Három és fél év börtönt kértek M. Richárdra korrupciós bűncselekmények miatt
Hivatali vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt állítják bíróság elé a társaival.

M. Richárd pár hónappal később, 2017. május 15-én, vezetői engedély nélkül autózva okozta a két fiatalember halálával járó Dózsa György úti balesetet, amiért később jogerősen 3 és fél év fogházat kapott.

A vád szerint M. Richárd 2017 június közepén újabb 300 ezer forintot adott át K. Bálintnak. Ő még aznap tovább is adta ezt a pénzt Sz. Mártonnak, aki azt állította, „rögtön jönni fog egy hölgy, és átadja M. Richárd jogosítványát”. Erre persze nem került sor, Sz. Márton ugyanis semmilyen hivatalos személlyel nem állt kapcsolatban. A harmadrendű vádlottban ekkor tudatosult igazán, hogy becsapta a másodrendű vádlott. K. Bálint a felismerés után tartott M. Richárdtól, ezért úgy döntött, hogy jobb híján levizsgázik majd helyette.

A következő hónapban állítólag teljesítette is M. Richárd helyett az utánképzést, és ő jelent meg a vizsgán is. Bár többször sikertelen vizsgát tett, végül azért levizsgázott. M. Richárd visszakaphatta volna vezetői engedélyét, ám azt 2017 szeptemberében újra bevonták.

A hétfői tárgyaláson M. Richárdot hallgatták ki elsőként. Elmondta, hogy nyolc általános a legmagasabb iskolai végzettsége, és korábban vendéglátósként dolgozott nettó 200 ezer forintos fizetésért. A bíró kérdésére beszélt arról, hogy jelenleg a szombathelyi fegyházban tölti szabadságvesztését, és semmilyen vagyontárgya, gépkocsija nincs.

„2016-ig kell visszamenni, hogy képet kapjunk a dologról. Fél évre bevonták a jogsimat, mert összegyűltek a pontjaim, nem kötöttem be a biztonsági övem és ilyen halálos dolgok miatt. Jelentkeztem a Mozaik utcába” – kezdte vallomását M. Richárd.

A szerző felvétele

Azt mondta, hogy szerette volna minél előbb letenni ezt a vizsgát, ezért megkereste barátait, hátha ismernek valakit, akinek van ismerőse a Mozaik utcában. Így jutott el végül K. Bálinthoz, az ügy harmadrendű vádlottjához.

Megállapodtam K. Bálinttal, hogy segít nekem, hogy az időpontokat előrébb hozzák, s lehet, hogy azt is el tudja intézni, hogy ne kelljen beülnöm hat után képzésre, és csak vizsgára kelljen mennem. Ezt követően elindult egy folyamat, többször is bementünk együtt, és úgy járt-kelt ott, mintha otthon lenne

Elmondása szerint a férfi ezt követően elkérte tőle az iratait, és hozott neki valamilyen „vizsgázós” papírt, amit ki kellett töltenie. Négyszer is bementek a Mozaik utcába és be is fizette az aktuális összegeket. M. Richárd úgy fogalmazott, hogy egy nem létező ügyben, egy nem létező rendőrt megvesztegetni nem érdemes és nem is lehet.

„Ha én a fejem tetejére állnék, és a Jóistent vesztegetném meg, akkor sem vezethettem volna, mert el voltam tiltva” – magyarázta az elsőrendű vádlott.

M. Richárd a másik vádponttal kapcsolatban azt mondta, hogy nem lett volna értelme mást beküldeni vizsgázni maga helyett, hiszen maga is megtehette volna ezt. Ráadásul a kérdéses időpontban házi őrizetben volt, annyira pedig nem buta, hogy akkor küldjön el vizsgázni valakit maga helyett, amikor házi őrizetben van.

Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy K. Bálint elment helyette vizsgázni, de ő nem kérte erre. Állítása szerint az általa adott pénzek nem a jogtalan ügyintézésre irányultak, hanem csak arra, hogy segítsenek meggyorsítani a bürokratikus folyamatokat. Azt pedig tagadta, hogy 300 ezer forintot adott volna a másik férfinak bármikor is.

Ezt követően a másodrendű vádlott, Sz. Márton Krisztián nyomozás során tett vallomását ismertették. A férfi azt mondta, hogy egy mobilüzletben ismerte meg K. Bálintot. Mivel az ismerőse nehéz körülmények között élt, ezért alkalmanként segítette, előfordult például, hogy cipőt vett neki. Később azonban megszakította vele a kapcsolatot.

Sz. Márton Krisztián azt állította, hogy nem ismeri M. Richárdot és mindössze kétszer látta eddig, 15 évvel ezelőtt egy szórakozóhelyen, egyszer pedig a tévében. Állítása szerint nem volt tudomása arról, hogy K. Bálint ismeri Ricsit és jogosítványokkal foglalkozik. Ennek ellenére később úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint minden alkalommal K. Bálint ment vizsgázni Ricsi helyett, és pótvizsgáznia is kellett. A férfi szerint K. Bálint egymillió forint körüli összeget kaphatott M. Richárdtól az ügyben vállalt szerepéért.

M. Richárd ezt nem hagyta szó nélkül, mint mondta: K. Bálint az életében nem látott még egymillió forintot, és egyébként is csak hitegette őt és össze-vissza hazudott neki a jogosítvánnyal kapcsolatban.

K. Bálint ügyvédje azt mondta lapunknak, hogy ügyfele be fogja ismerni a bűnösségét, és el fogja fogadni az ügyészség által kért két év felfüggesztett szabadságvesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik