Belföld

TEK-es ruhában mentek pályázati „segítséget” adni: az ügyészség súlyosabb büntetést kér

Súlyosítást indítványoz az Pécsi Fellebbviteli Főügyészség Kőrös Gusztáv Tibor bajai videóhamisító, volt DK-s politikus büntetőperében.

A férfit tavaly februárban nyolc év börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék, a többi vádlott pedig 2 és 5 és félév közötti büntetéseket kapott, míg a vesztegetésben résztvevő vádlottak közül hármat pénzbüntetésre, egyet pedig felfüggesztett börtönre ítéltek.

A főügyészség többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kőrös Gusztáv Tibor és társai ellen 2018 áprilisában. Közülük kilencen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős pénzösszegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják.

Kőrösék 2017-ben magas rangú minisztériumi tisztviselőnek kiadva magukat, és vállalkozókat megtévesztve, pénzért cserébe állami támogatásokra benyújtott pályázatok kedvező elbírálásához ajánlottak segítséget.

Az ügyészség közleménye szerint a Pécsi Ítélőtáblán tartott nyilvános üléssel folytatódó másodfokú eljárásban a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a Kaposvári Törvényszék ítéletének megváltoztatását, a vádlottak büntetésének súlyosítását kérte.  Valamint azt is indítványozta, hogy állapítsák meg a 9 vádlott tekintetében a bűncselekmény bűnszervezetben történő elkövetését. A súlyosításra irányuló indítvány azokra a vádlottakra is vonatkozik, akik vállalkozóként a színlelt befolyásért hajlandóak voltak a vesztegetésre.

A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai jól működő, nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutattak fel, akik a ­cégeik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni. Előfordult, hogy a tárgyalásokra a Terrorelhárítási Központ (TEK) gyakorló-egyenruhájához hasonló ruházatban kísérték el az emberei, akik valódinak látszó – valójában airsoft – fegyverekkel rendelkeztek. Végül a banda elfogására valódi TEK-es felszámolóegység ment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik