Belföld

Nyolc év börtönre ítélték a volt DK-s Kőrös Gusztáv Tibort

Nyolc év börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék a volt DK-s  Kőrös Gusztáv Tibort. A Kaposvári Törvényszék lapunknak adott tájékoztatása szerint az „áltekes” akcióban részt vevő többi vádlott 2 és 5 és félév közötti büntetéseket kapott, míg a vesztegetésben résztvevő vádlottak közül hármat pénzbüntetésre, egyet pedig felfüggesztett börtönre ítéltek.

A főügyészség többrendbeli vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Kőrös Gusztáv Tibor és társai ellen 2018 áprilisában. Közülük kilencen egy bűnszervezet tagjaként vállalkozóktól csaltak ki jelentős pénzösszegeket arra hivatkozva, hogy a pénzeket pályázatok elnyerése érdekében hivatalos személyeknek juttatják.

A főügyészség négy olyan vállalkozóval szemben is vádat emelt, akik ennek érdekében Kőrös Gusztáv Tibornak vesztegetésre szánt pénzt juttattak.

A vádirat szerint Kőrös Gusztáv Tibor I. rendű vádlott 2017-ben egy hierarchikusan felépített, előre leosztott szerepek szerint, összehangoltan működő bűnszervezetet hozott létre, amely tehetős vállalkozóktól csalt ki jelentős pénzösszegeket.

A bűnszervezet tagjai közül több vádlottnak az volt a feladata, hogy olyan jól prosperáló és nagyobb beruházásokat tervező vállalkozókat kutassanak fel, akik a vállalkozásaik növekvő tőkeigényét pályázati pénzekből akarták kielégíteni.

Ekkor lépett színre Kőrös Gusztáv Tibor, aki álnéven magát hivatalos személynek – hol a pályázatok elbírálásában közreműködő államtitkárnak, hol magas beosztású minisztériumi dolgozónak – kiadva azzal a hamis ígérettel ejtette tévedésbe a vállalkozókat, hogy kiterjedt kapcsolatrendszerén keresztül jelentős összegű, – akár több száz milliós nagyságrendű – vissza nem térítendő uniós támogatás elnyeréséhez segíti őket. A vádlott ennek ellentételezéseként különböző pénzösszegeket kért, többek között arra hivatkozva, hogy a pénzt a pályázatokról döntő hivatalos személyek befolyásolására, megvesztegetésére fordítja, azonban ilyen kapcsolatokkal valójában nem rendelkezett.

Minimum 13 év fegyházat kért az ügyész a volt DK-s Kőrös Gusztáv Tiborra
Elhangzott a vádbeszéd a politikus és társai ellen indult bűnügyben.

Kőrös Gusztáv Tibor azért, hogy a színlelt állami vezetői beosztása hitelesebbnek tűnjön, a vállalkozókkal tervezett találkozók alkalmával magát a Terrorelhárítási Központ bevetési öltözékéhez hasonló ruházatot és felszerelést – így lőfegyvereket utánzó riasztó- és légfegyvereket – viselő személyekkel kísértette.  Arra is ügyelt, hogy a találkozókra az állami vezetők által is használt típusú és színű gépkocsikkal érkezzen, amikre a hivatalos jelleg hangsúlyozása érdekében megkülönböztető fényjelzést vásárolt, illetve a kíséretét adó vádlott-társai (az „ál-Tekesek”) őt államtitkárnak vagy képviselőnek szólítsák.

A Kőrös Gusztáv Tibor által vezetett bűnszervezet hat vállalkozót tévesztett meg, akik közül öt személytől 4,5 millió és 80 millió forint közötti, összesen 168,5 millió forintot csalt ki. A vádlottak 2017. október 6-ig további vállalkozók megtévesztését is előkészítették, azonban a bűncselekmény-sorozat folytatását a rendőrség közbelépése megakadályozta.

A mostani vádbeszéd szerint a bűnszervezeti jelleget erősítette az is, hogy a valós kilétüket a megtévesztett vállalkozók előtt titkolni igyekvő csoport tagjai tisztában voltak saját, illetőleg Kőrös Gusztáv Tibor vezető szerepével, és összehangoltan működtek annak a látszatnak a megteremtése érdekében, hogy Kőrös Gusztáv Tibor állami vezető és ezért érdemi ráhatása van a pályázati pénzek kiosztására.

Kőrös Gusztáv vitatta a büntetőjogi felelősségét, és ártatlannak vallotta magát az utolsó szó jogán. És a bűnszervezetben lévő szerepével kapcsolatban is elég összeszedetlennek tűnő választ adott. Elmondása szerint tisztában volt azzal, hogy illegális tevékenységről van szó, de azt állította, hogy nem ő, hanem egy másik vádlott irányította a dolgokat. 

A bíró bűnösnek mondta ki Kőrös Gusztáv Tibort, és az ügyész által indítványozott középmértéknél enyhébb, nyolc év börtönre ítélte. Az ügyész minden vádlott esetében súlyosításért, a vádlottak, köztük Kőrös is enyhítésért fellebbezett, ezért az ítélet még egyik vádlott esetében sem jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik