Belföld

NAV-vezetőként a bűnt üldözte, most vádlott lett

Hat társával egy korrupciós ügyben számoltatnák el. Most valamennyien szabadlábon védekeznek, de öt embert börtönbe küldene az ügyészség.

Vádat emeltek hét ember ellen. Egyikük az APEH-nél adóellenőrként kezdte, később pedig a NAV-nál különböző beosztásokban – 2018-ig egy regionális bűnügyi igazgatóság osztályvezetőjeként – közszolgálati jogviszonyban állt.

Társai cégek ügyvezetői voltak. Egyikük cége könyvelési és ahhoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozott. A vádlott széles körű kapcsolatrendszerrel rendelkezett vállalkozói körökben. Négy éve megállapodtak, hogy

a céggel kapcsolatban álló vállalkozóknak pénzért felajánlják, a NAV-nál indult, őket érintő eljárásokról adatokat szolgáltatnak, ha kell, azokat számukra kedvezően befolyásolják.

A vádlottak közül többen beismerő vallomást tettek, valamennyien szabadlábon védekeznek. A vádirat – egyebek mellett – arra tett indítványt, hogy a bíróság öt vádlottat letöltendő börtönre ítéljen, rendeljen el vagyonelkobzást (többnyire milliós nagyságrendben) azoknál, akik a bűncselekményekből  meggazdagodtak.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a hét ember ellen a Fővárosi Törvényszéken. Mivel házkutatásoknál engedély nélkül tartott lőfegyvert, lőszereket és egy hangtompítót is lefoglaltak, az egyik vádlottat időközben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik