Belföld koronavírus

Müller Cecília bejelentette a negyedik járványhullám küszöbét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A tiszti-főorvos szerint alapvető biológiai ismeretek hiányoznak az embereknek, akik elhiszik az áltudományos, oltásellenes dezinformációt.

A TV2 Mokka című reggeli magazinjának vendége volt Müller Cecília országos tiszti-főorvos, aki miről másról beszélt volna, mint a koronavírus-járvány közelgő negyedik hullámáról.

Úgy látjuk, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk.

Ezt az alaphangot ütötte meg az operatív törzs sajtótájékoztatóin ismert emberré avanzsált tiszti-főorvos, aki hozzátette, egész Európában emelkednek a járványügyi számok. Magyarországon enyhén, de már augusztus második hetétől emelkedik a fertőzöttek száma. Mindenhol a koronavírus delta variánsa okozza az emelkedést szerinte, Magyarországon is az esetek több mint 90 százalékában ez a felelős a betegségért.

Kapcsolódó
Szlávik: Elképzelhető, hogy újra kell maszkot hordani 
Ha az esetszámok nagyon megemelkednek.

Hosszasan beszélt a surveillance-rendszerről, azaz ahogy a járványügyi szakemberek megfigyelik egy vírus terjedését, majd lépéseket javasolnak és tesznek. Müller szerint ezért tudnak mindig időben, sőt idejekorán reagálni. Ő is beszélt róla, mennyivel fertőzőbb a delta variáns az összes előtte megismert mutációnál, milyen szerepe van az evolúciónak az ilyen vírusok mutálódásában.

Fontos még, hogy a delta variánssal fertőzöttek sokkal több vírust ürítenek, így az oltás mellett nagyon fontos a higiénés szabályok betartása – mondta Müller.

A főorvos szerint a sok dezinformáció miatt nem mernek egyesek oltakozni. Elmondta, az oltóanyagok biztonságosak és hatékonyak, a vészhelyzeti gyors engedélyezés nem ennek ellenkezőjét jelenti. Müller állítja, növelni kell a bizalmat és a szakemberekre kell hallgatni. Hozzátette:

Alapvető biológiai ismeretei hiányoznak az embereknek, amikor olyanokat hallok, hogy beépül a DNS-be az mRNS-vakcina.

Az interjú végén Müller Cecília arra biztatta a fiatalokat, hogy a HPV-vírus elleni oltást is vegyék fel, hiszen a vírus képes daganatot okozni, könnyen tud terjedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik