Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Belföld

Benyújtották a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány bejegyzési kérelmét

A kormány a hazai felsőoktatás versenyképességének erősítése, a magyar fiatalok korszerű képzése érdekében Budapestre hozná a világ 31. legjobb egyetemét. Az Országgyűlés döntésének megfelelően közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoznak létre a világszínvonalú, kutatás-orientált egyetem létesítésének támogatására

– írja pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Közölték, az alapítvány feladata az előkészítés, a hatástanulmányok és tervek elkészítése után az egyetem megépítéséről népszavazás fog dönteni. Az alapítvány bejegyzésének folyamata a kérelem benyújtásával megkezdődött.

A beruházás előkészítését a Palkovics László kormánybiztos vezetésével felálló öttagú kuratórium vezényelheti le.

Hozzátették, a tervezett fejlesztés megvalósulása esetén a magyar és közép-európai hallgatók Budapesten tanulva szerezhetnének diplomát a nemzetközi élvonalba tartozó intézményben. A Fudan hazai szerepvállalásával Magyarország regionális tudásközponttá válhat az ITM szerint.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Palkovics László, a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztos. A testület tagjai Szilas Cecília, korábbi pekingi nagykövet, majd helyettes államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó, Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója, Kovácsics Iván miniszteri tanácsadó és P. Szabó Sándor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kína-tanulmányok Tanszék tanszékvezetője.

A kormány 2022 végéig beszámol az Országgyűlésnek a Fudan Hungary Egyetem előkészítéséről és a várható költségekről. A megvalósításról a részletes tervek ismeretében, az érintettek véleményének kikérése után születhet majd döntés

– zárták a közleményt.

Kapcsolódó
„Természetesen ez bántó a kínai emberek számára”
A nemzetközi bonyodalmakat is kiváltó ügy kapcsán megszólaltattuk Salát Gergely Kína-szakértőt, és beszéltünk a négy éve Budapesten élő sanghaji Yang Yiwei-jel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!