Belföld

DNS-e buktatta le a 15 évvel ezelőtti Üllői úti pénzszállítórablás vádlottját

Jelentős értékre, fegyveresen elkövetett rablás kísérlete miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a 2006-os budapesti Üllői úti pénzszállító rablás ügyében.

Bagoly Bettina, a Fővárosi főügyészség szóvivője megkeresésünkre azt közölte, hogy a 43 éves férfi nem tett vallomást az ügyben. Kérdésünkre elmondta, hogy a terheltet a hátrahagyott DNS-e alapján sikerült később beazonosítani.

A most 43 éves férfi egy ismeretlen társával határozta el, hogy kirabolnak egy pénzszállítót. A vádirat szerint 2006 július hetedikén délután elmentek egy kispesti bevásárlóközponthoz, amelynek a kijáratánál járó motorral várakozott egy pénzszállító jármű, amiben bent ült egy biztonsági őr.

A vádlott egy valódinak látszó fegyverrel, társa pedig egy késsel a kezében odalépett a pénzszállító autóhoz, és „fegyveres rablás” felszólítással megfenyegették a biztonsági őrt és azt követelték, hogy adja át nekik a gépjárműben található értékeket. A járműből kiszálló őr ezt megtagadta, ezért dulakodás alakult ki közte és a vádlott között, amelynek során a sértett megrúgta a vádlottat, aki így kissé eltávolodott tőle.

Ezt kihasználva az őr az önvédelmi szolgálati lőfegyvere felé nyúlt, ekkor azonban a vádlott társa a nála lévő késsel rátámadt, és fej-, nyak-, illetve mellkas tájékon szúrta. A támadók ezután értékek megszerzése nélkül, futva elmenekültek. A biztonsági őr a bántalmazás következtében részben könnyebb, részben súlyosabb, szúrt, valamint metszett sérüléseket szenvedett. A vádlott nem tudott a szurkálásról, és abban semmilyen módon nem vett részt. A rablással veszélyeztetett érték meghaladta az ötmilliót.

A nyomozó hatóság két évvel ezelőtt rendelte el az eljárás folytatását, miután az azóta sokat fejlődő technikának köszönhetően sikerült azonosítani az egyik támadót. A főügyészség fegyházbüntetést és pénzbüntetést kért a 43 éves férfire. Az ismeretlen társa által megvalósított, nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérlete vonatkozásában a nyomozó hatóság elkülönítette az eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik