Belföld

Kizárólagos lakossági parkolást vezetnek be több budapesti kerületben, egyelőre kísérleti jelleggel

Róka László / MTVA / MTI
Róka László / MTVA / MTI

Szigorodik a budapesti parkolás, több kerületben is bevezetik a kizárólagos lakossági engedélyeket – írta meg a Világgazdaság. A belvárosi közlekedési reformcsomagot Karácsony Gergely főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu jelentette be hétfőn. Elmondta:

a koncepció része a kizárólagos lakossági parkolás intézménye, illetve a mikromobilitási pontok kialakítása.

Utóbbival a „rollerkáoszt” kívánják orvosolni, vagyishogy a bicikli és roller szolgáltatók járműveit csak ilyen területeken lehessen tárolni. A parkolási szabályok szigorítása kapcsán úgy fogalmazott, hogy a cél, hogy a helyben élők előnyt élvezzenek. A modell egyelőre kísérleti jelleggel startol el a napokban, legelőször a VI. kerületben. Ezt követi a VII. és a XIII. kerület. Kitért arra is, hogy a témában az V. kerülettel is zajlanak az egyeztetések.

Soproni Tamás, Terézváros momentumos polgármester elmondta: rövidesen megjelenő közlekedési táblák a kerületi parkolóhelyek mintegy 30 százalékán (405 hely) tiltják meg, hogy este 18 és reggel 7 óra között nem VI. kerületi autósok ezeket a várakozóhelyeket használják. Októberig csak figyelmeztetik a szabály ellen vétő sofőröket. A terézvárosi parkolóházakkal megállapodást kötöttek, és 50-60 százalékos kedvezménnyel vásárolhatók bérletet 150 helyre.

Niedermüller Péter hetedik kerületi polgármester nem közölt konkrétumokat, a DK-s politikus általánosságban azt mondta, hogy azt akarják elérni, hogy kevesebb autó mozogjon Erzsébetvárosban, de ez nem „az autósok elleni” törekvés. Puchner Gábor, a XIII. kerület MSZP-s alpolgármestere elmondta, hogy az új szabályozást Újlipótváros városrészen belül alkalmazzák majd, várhatóan az ősztől. Az intézkedés itt is a várakozóhelyek harmadát érinti az esti óráktól reggelig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik