Belföld

Hamarosan jelentkezni lehet magyar űrhajósjelöltnek

IN LIWANG / XINHUA / AFP
IN LIWANG / XINHUA / AFP

Heteken belül elindulhat a hivatalos jelentkezési procedúra a magyar űrhajósjelölteknek – ígérte a Népszavának a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), amely szerint erről a tárca honlapján találnak majd tudnivalókat az érdeklődők. Szijjártó Péter miniszter nemrég újra bejelentette, hogy 45 évvel Farkas Bertalan 1980-as történelmi repülése után ismét lehet magyar űrhajós. Legutóbb arról beszélt, hogy a magyar űrhajós amerikai együttműködéssel juthat el a Nemzetközi Űrállomásra, ahol hazai fejlesztésű eszközökkel folytathat kísérletet. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy „legkésőbb 2025-ig” történhet meg a magyar részvételű űrutazás.

Szijjártó Péter már tavalyelőtt is bejelentette az új magyar űrhajóst. Az Európai Űrügynökség (ESA) Space19+ miniszteri konferenciáján Sevillában arról beszélt, hogy az ország az orosz állami űrügynökséggel, a Roszkoszmosszal együttműködésben 2024-re küldene magyar állampolgárt a Nemzetközi Űrállomásra. Az RTL akkori kérdésére 7-10 milliárd forintra tette ennek költségét, a Népszava korábbi cikkében azonban rámutatott, hogy piaci alapon inkább a kétszeresébe kerül egy űrutazás, kivéve, ha az oroszok politikai döntés alapján „fapados” árat biztosítanak a magyar félnek. Szijjártó Péter akkor úgy látta: „Az ügy jól halad”. Külön kiemelte egyik nyilatkozatában, hogy a „kiválasztási és kiképzési munkálatokat haladéktalanul megkezdik”.

Egy évvel később a Népszava derítette ki, hogy ez finoman szólva sem volt igaz. Az űrhajós kiválasztása sem kezdődött el, 2020 augusztusában pedig a Roszkoszmosztól értesült a lap arról, hogy még kész szerződésszöveg sem volt az orosz-magyar űregyüttműködésről, csak egy tervezet, amelyet a két ország tudományos együttműködésével foglalkozó bizottság egyik albizottságában farigcsáltak.

A KKM ezzel kapcsolatban most közölte: az orosz és magyar szakemberek szakmai tárgyalásai alatt idén körvonalazódott, hogy egy magyar-orosz űrrepülésre legkorábban 2026-ban vagy azt követően kerülhet sor. Hozzátették: „Amikor 2019-ben Szijjártó Péter miniszter úr először beszélt egy lehetséges magyar űrhajósról, még kizárólag Oroszország volt képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), ám időközben az Egyesült Államok újra rendelkezik embereket szállító űrhajók indításának képességével.”  A KKM leveléből kiderül, hogy Szijjártó úgy jelentette be a magyar űrhajós programot, hogy nincs aláírt szerződés az amerikaiakkal. A lap szerint a napokban elfogadott kormányrendelet már valósnak tűnő, piaci alapú költségekkel számol,

a kormány összességében 99 milliárd forintot ütemezett be 2024-ig a magyar űrutazásra, ebből már az idén lehívnának 4 milliárdot, aminek még csak egy része menne az űrutazás előkészítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik