Belföld

Tízből négy magyar tinit sikerült eddig beoltani koronavírus ellen

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Tízből négy magyar tinit sikerült eddig beoltani koronavírus ellen

Mindeközben jövő héten már a második oltást tekintve is átlag alatti lesz a teljesítményünk. Heti vakcinaösszegző.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) harminc európai uniós, illetve az Európai Gazdasági Térségbe tartozó ország küldi meg az oltási statisztikával kapcsolatos adatait, huszonegy ország pedig már a 18 év alattiakra vonatkozóakat is szolgáltat. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan teljesítenek az egyes országok, így az általuk megküldött számokat összevetettük az Eurostat honlapján található, életkor szerint csoportosított népességszámokkal, hogy kiderüljön, a 12 évesnél idősebb, de a 18 évesnél fiatalabb lakosok közül hányan, illetve mekkora arányban jutottak már valamelyik védőoltáshoz.

A listát Belgium vezeti – a 774 ezer tiniből 512 ezret beoltottak: félmillió közülük Pfizert kapott, a többiek az AstraZeneca, a Janssen, illetve a Moderna vakcináin osztoztak a vasárnapi adatzárásig. (Az adatot szolgáltató országokban egyébként ezt a négy vakcinát használják a fiatalok oltásához: közülük a Pfizer után a Moderna a második legnépszerűbb.) Második a sorban Málta, mely a kezdetektől fogva élen járt a felnőttek oltásában is: a 12 és 18 év közöttiek közül tízből hatan jutottak már oltáshoz a szigeten. Franciaország fért még fel a dobogóra, ahol a bő ötmillió tininek kicsivel több, mint felét oltották be koronavírus ellen. A listán Olaszország következik 38,9 százalékkal, a következő két helyen pedig megosztva Magyarország, illetve Litvánia (38,5 százalék) szerepel.

Hatalmas különbség van a beadott első és második oltások számában Finnországban, ahol a fiatalok bő harmada már túlesett az első oltásán, de a másodikat csak 1,4 százalékuk kapta meg. Hasonló jelenség mutatkozott a felnőttek vakcinációjával kapcsolatban is, emiatt június elején megkerestük a finn egészségügyi minisztériumot – válaszukban közölték, minden általuk használt oltás esetében tizenkét hetet hagynak az első és a második dózis között, hogy minél többen legyenek legalább egy adaggal beoltva.

A fiatalok oltására a magyar kormány külön kampánnyal nem készült, az ezzel kapcsolatos feladatokat inkább az iskolákra hárította. Július végén derült ki, hogy augusztus utolsó két napján már az iskolákban is kérhető és beadható a koronavírus elleni védőoltás azoknak, akik az interneten nem tudtak valamilyen okból időpontot foglalni – az igényfelmérést és a logisztikai feladatokat az igazgatóknak kell elvégezniük. A kedden a kormányzati koronavírus-portálon megjelent hír szerint ez a két nap kiegészül még szeptember 2-ával és 3-ával, a szülők az iskolától kapnak tájékoztatást, és az intézményeknek augusztus 25-éig vissza kell jelezniük, hogy kik kérik a Pfizer-oltást, amit az iskolaorvosok és a háziorvosok bevonásával adnak majd be.

Made with Flourish

A teljes lakosságot nézve közel sem állunk már ilyen jól: a harminc ország között a beadott első oltások arányát tekintve 18., a másodikat nézve 15. helyen található Magyarország. Az első oltásokkal sokáig fej fej mellett haladtunk Máltával, ezt a kormány hetekig –  jogosan – sikerként kommunikálta, majd amikor elkezdtek minket megelőzni az országok e listán, a nagy arányban beadott második oltás került a kommunikáció középpontjába. Időközben a középmezőnybe csúsztunk a teljesen beoltottak számát tekintve is, így ez az eredmény is lekerült a napirendről. A kormány viszont napi jelentéseiben azt hangsúlyozza, hogy Európában elsőként Magyarországon érhető el a harmadik oltás.

Az ECDC által vezetett statisztika szerint Európában az emberek háromnegyede már hozzájutott valamelyik vakcinához, tízből hatan pedig már a másodikat is megkapták. Magyarország esetében ez a két érték 67,2, illetve 63 százalék – mivel előbbi 0,3, utóbbi 0,4 százalékponttal nőtt az egy héttel korábbihoz képest, így nagy eséllyel jövő héten a második oltásokat nézve is átcsúszunk az országok átlag alatt teljesítő felébe. A sorrendben nagy izgalom nincs: továbbra is Málta, Izland és Írország van az élen, minket pedig időközben már nem Görögország, hanem a déli országot megelőző Litvánia követ. Romániában és Bulgáriában az emberek harmadát sem sikerült még beoltani.

Made with Flourish

A múlt héten 27 530 magyar kapott első dózist valamelyik vakcinából. Szűk húszezren Pfizerhez jutottak hozzá (30 százalékuk kiskorú), egydózisú Janssent négyezren, Sinopharmot 2500-an kaptak. A Modernát 519 embernek adták be, akik közül kilencvenhárom 12 és 18 év közötti volt – a Pfizer mellett ugyanis már a Moderna is adható ennek a korosztálynak. Második oltást 25 ezer ember kapott a múlt héten, a harmaduk tizennyolc év alatti.

A legfrissebb, szerda délelőtti adatok szerint Magyarországon 5 687 634 embert oltottak be, közülük 5 501 199-en már a második adag vakcinát is megkapták, ami (az egydózisú Janssent kapókat levonva) azt jelenti, hogy

egy százalék azoknak az aránya, akiknek még esedékes a második oltása.

Mindeközben a harmadik oltással egyre többen élnek: az elmúlt bő két hétben 147 ezer ember kapta meg valamelyik vakcina emlékeztető dózisát. Grafikánkon a beoltott emberek számát, illetve az adott időszakban beadott első, második és harmadik dózisok számát láthatja.

Made with Flourish
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik