Belföld

Jogszerűtlenül utasították el a Mészárosékkal szembemenő vadászokat

Ivándi-Szabó Balázs/24.hu
Ivándi-Szabó Balázs/24.hu

Jogszerűtlenül utasította el a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati osztálya annak a három bélmegyeri vadásznak a vadászati jogosultságra történő nyilvántartásba vételét, akik korábban a térségben felbukkanó és őket kiszorítani igyekvő Mészáros Lőrincékkel kerültek szembe – írja a Narancs.hu. A bíróság ezért megsemmisítette a határozatot.

Még 2016 augusztusában hívták össze a kijelölt vadászterület földtulajdonosait, hogy az akkor hatályba lépő új vadászati törvénynek megfelelően újraosztott terület hasznosításáról döntsenek. A közgyűlésen a térségben korábban vadászati jogokkal bíró Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársaságának tagjait váratlanul érte, amikor a meghirdetett napirendeken túl arról is szavaztak, hogy egy másik szervezet, a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaság szervezhet vadászatokat ott, ahol a másik társaság évtizedeken keresztül gazdálkodott. Az új szerződött vadásztársaság elnöke nem más, mint Mészáros Lőrinc fia, ahogy erről annak idején a hvg.hu cikke alapján mi is beszámoltunk. 

A közgyűlésen végrehajtott „hatalomátvétel” viszont jogilag ezer sebből vérzett. Mindezt első fokon a Békési Járásbíróság, majd 2018 júliusában a Gyulai Törvényszék is megállapította, ezért a saját földjükről kizárt vadászok a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati osztályához fordultak – idézi fel a történteket a Narancs.hu cikke.

Kérték, hogy a hivatal érvényesítse a vadászati jogosultságra történő nyilvántartásba vételüket, ez azonban nem történt meg. A kormányhivatal arra hivatkozott, hogy az ügyben a Gyulai Törvényszéken született jogerős ítélettel szemben a Mészáros Lőrinc fia vezette vadásztársaság a Kúriához nyújtott be felülvizsgálati kérelmet. A nyilvántartásba vétel megtagadását azzal indokolták, hogy a 2016. augusztus 16-i bélmegyeri vadásztársasági közgyűlés összehívásának szabályszerűségét utóbb vitatta Mészárosék vadásztársasága.

Most viszont a Szegedi Ítélőtábla friss, jogerős ítéletének indoklásában kifejtette:

semmis az a két ok, amelyre hivatkozva korábban a Békés Megyei Kormányhivatal szerve nem vette nyilvántartásba a három vadász vadászati jogosultságát.

Ezért a Békéscsabán működő vadászati osztályt új eljárás lefolytatására kötelezi most a bíróság.

A Narancsnak több helybéli is azt mondta egyébként, hogy:

nem egyszer, nem kétszer, hanem rendszeresen helikopterrel érkezik Mészáros Lőrinc bélmegyeri birtokára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik