Belföld

Ingyenes nemzetközi vonatbérlettel fogná a fiatalokat az MSZP

MTI / Koszticsák Szilárd
MTI / Koszticsák Szilárd

„Ha Orbánék buknak, akkor Magyarország lesz az első, amely évente a teljes érintetti körnek, vagyis minden tizennyolc évesnek biztosítani fog egy ingyenes InterRail-bérletet” – idézi Ujhelyi István szocialista EP-képviselőt a „Fiatalok Világnapja” alkalmából csütörtökön tartott online sajtótájékoztatóról szóló közlemény.

Ebben emlékeztetnek arra is, hogy az ingyenes bérlet ötlete két német aktivistától származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot: az unió minden európai fiatalnak adjon egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapjára. A javaslatnak köszönhetően – írják – az elmúlt években már több mint hetvenezren jutottak ingyenes vonatbérlethez, köztük magyarok is.

Újhelyi elmondta, hogy a koronavírus miatt ugyan fel kellett függeszteni a programot, de októbertől újra lehet pályázni: összesen mintegy hatvanezer bérletet osztanak szét.

A szocialista EP-képviselő közölte, hogy ebben az évben 1100 olyan magyar fiatal nyerhet majd egyhónapos, ingyenes vonatbérletet, aki az idén vagy tavaly töltötte be tizennyolcadik életévét. Az ingyenbérlet egy hónapon keresztül korlátlan utazásra jogosít Európán.

Az Idea Intézet júliusban közzétett mérései során az MSZP még a biztos szavazók körében sem érte el az 5 százalékot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik