Közélet

Idea Intézet: A biztos szavazóknál beelőzött a Fidesz

Kismértékű, de fontos elmozdulásokat talált a párttömbök és a pártok támogatottságában az Idea Intézet 2021. június 30. és július 4. között készített közvélemény-kutatása – olvasható az erről szóló közleményben.

Az intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 37, a kormánypárt pedig 36 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb támogatottsága csökkent, de nem azonos mértékben. Míg a kormányzópártnál elhanyagolható mértékű, 1 százalékpontos apadásról beszélhetünk, addig az ellenzéki lista esetében a csökkenés hibahatár körüli, 3 százalékpont.

Magyarázatuk szerint az ellenzéki pártszövetség közös listájának támogatottság-változása úgy következett be, hogy egyrészt mindkét jelentősebb parlamenten kívüli párt (MKKP, Mi Hazánk) szavazótábora növekedett, másrészt emelkedett a bizonytalanok aránya is. Az ellenzéki szavazók egy része tehát elbizonytalanodott, önmagában az tehát, hogy ezek a pártok együtt indulnak a 2022-es választáson, egy előválasztási kampányban nem tud új szavazókat mobilizálni.

Az ellenzéki tábor elbizonytalanodására utal, ha a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók szavazói rétegét vizsgáljuk – írja az Idea Intézet. „Ott ugyanis megfordult az erősorrend, és mindössze 1 százalékponttal, de a Fidesz–KDNP vezet. Mindez úgy következett be, hogy támogatottsága jottányit sem változott, ugyanakkor az ellenzéki listára 3 százalékponttal kevesebben szavaznának, mint egy hónappal korábban. Nem a Fidesz erősödik tehát, hanem az ellenzéki lista vonzereje csökkent az elmúlt időszakban” – jegyezték meg. Az egyes pártok támogatottságát vizsgálva az látszik, hogy egyszerre három párt – Jobbik, Momentum, MSZP – választottsága is csökkent, 1-1 százalékkal. Az Idea mérései során először az MSZP a biztos szavazók körében sem éri el az 5 százalékot.

Mindezek alapján az Idea Intézet arra a következtetésre jut, hogy „az ellenzéki szövetség győzelméhez elengedhetetlenül fontos az ellenzéktől leolvadásra hajlamos szavazói réteg megtartása, de az is, hogy a parlamenten kívüli kisebb pártok – amelyek egy kiélezett versenyben a mérleg nyelvét jelenthetik –, ne tudjanak leválasztani szavazókat a közös listáról. Ha ugyanis e két feltétel nem teljesül, az erősen koncentrált, tömbösödött, lényegében 100 százalékban mozgósítható Fidesz-tábor előre nem kalkulált nagy győzelmet is szerezhet a 2022-es választásokon”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.