Belföld

Márki-Zayék hat jelöltjének hajszálon függ az előválasztás

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A vásárhelyi polgármester jelöltjeinek jelezniük kellett, jövőre mely párt frakciójába ülnének be. De hogy a választott párt befogadja-e őket, az más kérdés.

A Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) hat olyan jelöltje van, akit még nem fogadott be egy ellenzéki párt sem leendő képviselőcsoportjába, márpedig ez elengedhetetlen előfeltétele az előválasztáson való elindulásnak – írja szerdai cikkében az Azonnali. Márki-Zay minderről ezt mondta a lapnak:

A pártok mocskos módon hazudoztak erről, azt mondták, hogy mindenkit be fognak fogadni, valójában olyan megállapodások vannak, hogy például a Momentum adna Popovics Juditnak befogadó nyilatkozatot, de ő szövetségben van az MSZP-vel, az MSZP meg nem engedi. A Momentum arra hivatkozik, hogy a megállapodásukban benne van, hogy az MSZP engedélye nélkül nem adhat.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint ennek oka, hogy a Momentum a tatabányai képviselőjelölt körzetében az MSZP-s Gurmai Zitát támogatja. Más példát is felhozott, szerinte az LMP a befogadó nyilatkozatért cserébe azt kérte, hogy Ungár Pétert támogassák a szombathelyi előválasztáson. Ezt az LMP a cikkben tagadta. Márki-Zay szerint mindenesetre ha jelöltjeiket nem fogadják be, hangosan fognak tiltakozni.

A tatabányai esetre visszatérve a Momentum azt válaszolta az Azonnalinak, több helyi konfliktust nem sikerült feloldaniuk Popoviccsal, nehezen tudnának vele együtt dolgozni a jövőben, ezért nem adtak neki befogadó nyilatkozatot. Bedő Dávid, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) jelenlegi, momentumos heti levezető elnöke is azt mondta, csak olyanokat nem fogadnak be, akikkel nem tudnak értékközösséget vállalni.

A Le az Adók 75%-ával (LA75) libertárius mikropárt is azért nem tud jelölteket indítani egyébként, mert egyik párt sem fogadta be jelöltjeiket. Egy biztos: augusztus 15-én, vasárnap éjfélkor lezárul a jelöltállítás folyamata, aki eddig szerez befogadó szervezetet és hivatalossá válik a jelölése, utána kezdheti el gyűjteni a valódi jelöltté váláshoz szükséges 400 aláírást (ez a képviselőjelölt-jelöltekre vonatkozik).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik