Belföld koronavírus

Az Emmi azt állítja, nem rendelkezik adatokkal a saját vakcinakutatásáról

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

„Kérem, szíveskedjék másolatban megküldeni részemre annak a vizsgálatnak az eredményeit tartalmazó dokumentumokat, amelyről Kásler Miklós május 8-án számolt be az Emmi Facebook-oldalára feltöltött videóban” – írta Szél Bernadett az Emberi Erőforrások Minisztériumának címzett közérdekű adatigénylésében.

A tárca a független képviselőnek küldött válaszában azt írta, a kért adatok tekintetében

az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem minősül adatkezelőnek, így tárcánk az adatigénylésében megjelölt adatokkal nem rendelkezik.

Mint ismert, Kásler Miklós a Szél által idézett videóban azt mondta, „minden forgalomban levő vakcinát megvizsgálnak abból a szempontból, hogy az általa létrehozott immunitás két komponense, az ellenanyagok, illetve a sejtek védekező képességét hogyan alakítja, milyen időtartamra vonatkozik a védettség.” A miniszter a videóban azt ígérte, május végére lesznek eredmények, amelyek alapján a kormány döntéseket fog hozni.

Kásler júliusban beszélt legközelebb a vakcinák február 15. és május 15. között végzett állami hatásvizsgálatának eredményéről. Milliónyi átoltott ember megfertőződésének az arányait határozták meg – mondta a miniszter, aki egyetlen konkrétumot árult el a vizsgálat kapcsán: azt, hogy a fertőzés elleni védettség az összes vakcinát tekintve 78 és 92 százalék között van.

A vizsgálat eredményeiről Gulyás Gergely sem közölt több információt a 24.hu kérdésére sem a július 22-i kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nem ismeri a részleteket, így az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, hogy megtudjuk, az országban használt vakcinák hogyan teljesítettek az állami hatásvizsgálaton, illetve a különböző korcsoportokban milyen hatékonyságot mértek.

Az Emmi lapunknak küldött válaszában konkrétumokra nem tért ki, mindössze elismételte, hogy a fertőzés súlyos lefolyása ellen a legbiztosabb védelmet a védőoltás adja, és ehhez minden Magyarországon engedélyezett vakcina alkalmas. Azt is írták, hogy

a vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon.

Frissítünk!

Írásunk megjelenése után az Emmi egy, a cikkünk végén idézett mondatot is tartalmazó közleményt küldött szerkesztőségünknek, újólag azt állítva, hogy a vizsgálat adatait azután hozzák nyilvánosságra, miután lezárult, és publikálták a tudományos fórumokon. A közleményből annyi újdonság derült ki, hogy az egy éven át tartó összehasonlító elemzést a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi az ellenanyagszint mérésével, valamint az Országos Onkológiai Intézet a celluláris immunválasz vizsgálatával. A vérvétel három oltóponton zajlik, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben és a Pécsi Tudományegyetem oltópontjaiban. E helyszíneken összesen 3211 főt vontak be a kutatásba. Az adatok az Országos Onkológiai Intézet kutatócsoportjához érkeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik