Belföld

Az államkincstár nem ad ki létszámadatokat a Covid alatt megtizedelt idősotthonokról

A Magyar Államkincstárnak gyakorlatilag nincsenek adatai arról, hogy hogyan alakult a bentlakásos idősotthonokban gondozottak száma a koronavírus-járvány alatt, legalábbis ez olvasható ki azokból a válaszokból, amelyeket az államkincstár az LMP adatkéréseire küldött az elmúlt napokban. Az ellenzéki párt képviselője, Ungár Péter a többi között arra lett volna kíváncsi:

  • a kincstár hány férőhelyet tart nyilván az állami, önkormányzati és egyházi fenntartású, időseket ellátó bentlakásos intézményekben, havi és megyei bontásban?
  • Hogyan alakult a férőhelyek száma 2020. január és 2021 júniusa között?
  • Hogyan alakultak a férőhelyek a fogyatékos személyek ellátásában az egyházi, állami és egyéb fenntartású intézményekben 2020. január 1. óta?

Minden esetben, az ellátó személyzet létszámára vonatkozó kérdéseket is beleértve, egyetlen mondat volt a válasz:

a Magyar Államkincstár a kért bontásban nem tartja nyilván az adatokat.

Ez azért is különös, mert az intézmények az államkincstár számításai alapján kapják a fenntartási és ellátási költségekre az állami támogatást. Emellett az Központi Statisztikai Hivatal 2019-ig közzé is tette az idősotthonokra vonatkozó országosan összesített adatokat. Eszerint 2019 végén, tehát még a koronavírus első hulláma előtt 52 154 idős embert gondoztak az ország 835 tartós bentlakásos elhelyezést nyújtó intézményében. A férőhelyek kihasználtsága igen magas volt, mindössze 1868 férőhely volt szabad.

A járvány azonban éppen az idősotthonokban végzett tragikus pusztítást.

Minden negyedik koronavírusban elhunyt honfitársunk idősotthon lakója volt a járvány második hullámában is

– ezt Szél Bernadett írta meg februárban. A független képviselő hosszú várakozás után Müller Cecília országos tiszti főorvostól kapta meg a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik