Belföld koronavírus

Idősotthonban halt meg a koronavírus minden negyedik magyar áldozata a második hullámban

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Minden negyedik koronavírusban elhunyt honfitársunk idősotthon lakója volt a járvány második hullámában is

– közölte Szél Bernadett péntek délután Facebook-oldalán. A független képviselő jelezte: néhány nappal a három hónapra nyújtott válaszadási határidő lejárta előtt Müller Cecíliától megkapta a szociális otthonok fertőzöttségi és halálozási adatait. Emlékeztetett: ezek azok az adatok, amelyek kiadásával kapcsolatban arra hivatkoztak, hogy az „veszélyeztetné a közfeladatok ellátását”.

A Szél által kikért adatok szerint a második hullámban 865 telephely volt érintett, és 1074 intézménybe nem jutott be a vírus. Ez azt jelenti, hogy az intézmények 44 százalékában jelent meg a vírus. Az összes intézményt tekintve 23 007 gondozottnál igazoltak fertőzést, ez a teljes létszám 23 százaléka. Közülük 17 264-en meggyógyultak, 840 gondozottat ápoltak kórházban, 3316 beteg hunyt el.

Eszerint a második hullámban elhunytak 25,5 százaléka volt szociális otthon lakója, azaz minden negyedik áldozat. Jelenleg 2427-en még nem gyógyultak fel. A dolgozók közül július 1-je után — tehát amikortól Müller Cecília a második hullámot számítja — 7929 volt pozitív, ami az összes dolgozó 9 százaléka, és közülük 12 fő hunyt el, akik krónikus betegek voltak

– jelezte a képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik