Belföld

Fideszes alpolgármesterek civil szervezeteinek is jutott egy új pályázati alapból

Számos Fidesz-közeli civil szervezet kapott állami támogatást a 4 milliárdos keretösszegű „Városi Civil Alap” nevű, most először kiírt pályázat keretében – írja a Telex. Összességében 700-nál is több szervezet nyert, egyenként legfeljebb 15 millió forintot.

A portál megjegyzi, hogy a pályázat nem konkrét projektek támogatásáról szólt, hanem „civil közösségi tevékenységekről” általában, vagyis ebből a keretből gyakorlatilag az alapműködés is finanszírozható. Érdemes azt is megemlíteni, hogy a legújabb állami civil pályázat győzteseit azt követően hirdették ki, hogy a magyar kormány nem kérte a Norvég Alapból Magyarországnak járó 77 milliárd forintot, miután nem tetszettek neki a civil rész felügyeletére kiválasztott szervezetek.

Kapcsolódó
Inkább elengedünk 70 milliárd forint támogatást, csak mert a kormány ragaszkodik a totális kontrollhoz
A magyar kormány és a donorok nem tudtak megállapodni arról, hogy ki kezelje a Norvég- és EGT Alapból érkező civil támogatásokat. Olyan hazai területek esnek el komoly pénzektől, melyeknek nagy szükségük lenne rá.

De nézzük a nyertesek névsorát. A kritikai, közéleti és jogvédő tevékenységet folytató civileknek nem jutott támogatás, viszont több Fideszhez ideológiailag és személyileg is közel álló szervezet rajta van a listán a Telex szerint. Ilyen például:

  • A Kovács K. Zoltán Alapítvány. Ők üzemeltetik a keresztény jobboldali vasárnap.hu portált.
  •  Az Élhető Diósgyőrért Egyesület, melyet a korábbi fideszes önkormányzati képviselő Seresné Horváth Zsuzsanna vezet.
  •  Szerencsen a Kis Attila Alapítvány, amit a fideszes alpolgármester Egeli Zsolt vezet
  • A putnoki kormánypárti alpolgármester szervezete, a Fidesszel a helyi választáson közösen induló Putnok Városért Egyesület.
  • Szentendrén idén februárban jegyezték be a Fulco Deák Egyesületet, aminek vezetését három jelenlegi fideszes városvezető alkotja: Petricskó Zoltán alpolgármester, Török Balázs alpolgármester és Pintér Ádám önkormányzati képviselő.
  •  A Fiatalok Újfehértóért Ifjúsági Egyesület vezetője a város fideszes alpolgármestere, Papp Gábor László. 
  • A maximális összeget nyerte el a Városi Civil Alap pályázatán az Alapítvány a Polgári Ferencvárosért is, Farkas Örs és Csata Kincső szervezete. Farkas a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, korábban Kocsis Máté kabinetfőnöke volt.

További érdekességek a támogatások kiosztásával kapcsolatban a Telex cikkében olvashatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik