Belföld

Hallgatás beleegyezés – szakértő a Pegasus-ügyről

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Az izraeli kémszoftver haditechnikai eszköz. Kiss-Benedek József szerint nem az a kérdés, hogy megvettük-e, hanem az, mire használták.

A 168-nak Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, egyetemi tanár azt mondta, az izraeliek kémszoftverei világszínvonalúak, kipróbáltak, hiszen a palesztinok támadásai miatt védekezniük kell.

Egy olyan szoftvert, mint amilyen a Pegasus

mindenre fel lehet használni. Attól függ, aki felhasználja.

Haditechnikai eszköznek minősül, értékesítésének külön szabályai vannak. Amikor eladják, megállapodást kötnek a felhasználásáról, ahhoz pedig kormánygarancia kell.

Az, hogy kit figyelnek meg vele, nem a gyártó, hanem az adott kormány, szolgálat felelőssége. Lehet akár rendszerellenes személyeket is követni, ha ezt felvállalják. 

Nyilván megvettük mi is. Ezt nem tagadhatják. Megvették, ahogy sok más ország is. Nem lehet azt mondani, hogy nekünk nincs.

Kapcsolódó
Rejtett kamerás szexvideó, börtön, gyilkosság – a megfigyelési botrány külföldi célpontjai
Azerbajdzsáni, mexikói és marokkói újságírók telefonjára is feltelepítették azt a Pegasus nevű kémprogramot, amellyel magyar újságírókat is megfigyeltek. A célba vett külföldi médiamunkásoknak nem újdonság az üldöztetés, vannak, akik már a börtönt is megjárták azért, mert a munkájukat végezték, mások pedig bele is haltak. 

A magyar kormány tagjainak nyilatkozatait értékelve azt mondta, Szijjártó Péter igazat mondott, az Információs Hivatal csak közvetítő lehetett, erről neki nem feltétlen kellett tudnia. Pintér Sándornak más a helyzete, de a belügyminiszter sem hazudott, hiszen lényegében annyit állított, nem volt illegális lehallgatás. Ez csak annyit jelent, hogy kértek és kaptak engedélyt.

Aki tud arról, hogy kiket hallgattak le, az elég szűk mezsgyén mozgó csapat, és aki ennek a gyakorlati végrehajtását csinálja, az a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat.

Kis-Benedek József korrektnek tartaná, ha a nemzetbiztonsági bizottság tagjai zárt ülésen tájékoztatást kapnának.

Hallgatás beleegyezés.

Ezt válaszolja végül arra a kérdésre, a kormány miért nem akarja magát tisztázni az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik