Belföld

Lehallgatási ügy: Nem megy el a Fidesz a nemzetbiztonsági bizottságba

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Amúgy is tudnak mindent a pártok a titkosszolgálati működésről, ráadásul baloldali hangulatkeltés az ügy.

Vasárnap nagy botrányt okozott, hogy kiderült, gyaníthatóan a magyar kormányzat az izraeli NSO nevű cég Pegasus nevű szoftverével politikusokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket, ügyvédeket stb. figyeltetett meg az elmúlt években (bővebben itt olvashat a történetről).

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

Az ellenzék ennek okán kollektíve összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának rendkívüli ülését. Az ellenzéki közlemény így fogalmazott:

tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést.

Ahogy várható volt, a kormánypárt nem akar bemenni az ülésre, a frakció nevében Halász János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke válaszolt. Dióhéjban azt írta, minden párt minden titkosszolgálati információszerzésről rendszeresen értesül a parlamentben; a baloldali sajtó hírei megalapozatlanok; a nemzetbiztonsági szervek betartják a törvényeket. Íme a teljes közlemény:

A Belügyminisztérium vezetői rendszeresen beszámolnak az Országgyűlés illetékes bizottságai előtt a titkosszolgálatok információgyűjtő tevékenységéről, ezeken valamennyi parlamenti párt képviselteti magát.

A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása.

Magyarországon a nemzetbiztonsági szervek maradéktalanul betartják a törvényeket, működésük során mindig a jogszabályoknak megfelelően járnak el. Azt várjuk el tőlük a továbbiakban is, hogy minden törvényes eszközzel védjék meg Magyarország biztonságát, jogos érdekeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik