Belföld

Rektori figyelmeztetés lett a vége a gödöllői török emlékerdő-avatásnak

TİKA_Budapeşte / Twitter
TİKA_Budapeşte / Twitter
Három egyetemi vezető is részt vett az avatáson, az intézmény felsővezetése ennek nem örült egységesen.

Érdekes emlékerdőt ültettek Gödöllőn nemrég: a Recep Tayyip Erdoğan rendszere elleni 2016-os puccskísérlet áldozatairól emlékeztek meg ily formán. A Telex most arról ír, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) három vezetője rektori írásbeli figyelmeztetést kapott, amiért részt vett az eseményen.

Kezdetben az egyetem tagadta, hogy munkatársai ott lettek volna az avatáson, amit szerintük a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériumának Együttműködési és Koordinációs Ügynöksége szervezett (az egyetem a területet adta hozzá). Azonban a Telex egyik olvasója a budapesti török nagykövetség Twitter-oldalára feltöltött fotókon felismerte Helyes Lajos professzort, a Doktori Iskolák főigazgatóját (aki köszöntőt mondott), Tarr Zsuzsannát, a Nemzetközi Kapcsolatok Központjának vezetőjét, valamint Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettest. Az egyetem így reagált erre:

az említett kollégák a határozott rektori iránymutatást megszegve, valóban részt vettek a rendezvényen – ez számunkra is a mai napon derült ki.

A mai napig furcsa a 2016-os puccskísérlet, ami sok esetben annyira amatőren volt megszervezve, hogy az elnökhöz hű erők könnyedén elfojtották (bár százak haltak meg közben). Erdoğan azonban diktatórikus lépésekkel válaszolt és kőkeményen nekiment utána az ellenségeinek. Mintegy 150 ezer ember függesztettek fel vagy rúgtak ki állásából, 70 ezer embert pedig őrizetbe vettek. A puccs ellentmondásos utóélete és megítélése miatt tehát nem csoda, hogy az egyetem nem akarta felvállalni az emlékerdő avatását.

A Momentum is reagált

Közben a gödöllői Momentum-szervezet is rárepült a történetre és emléktáblát állítottak a mostani török rezsim áldozatainak. Varga Zoltán momentumos politikus így fogalmazott:

Az Orbán-kormány eljutott arra a szintre, hogy mindent képesek megtenni a keleti diktátoroknak. Most Gödöllőnek kellett lefeküdnie a kormány és Erdoğan török elnök előtt. Azonban mi ezt nem hagyjuk szó nélkül! Emléktáblát állítottunk a gödöllői egyetem emlékparkjában azoknak a török civileknek, újságíróknak, keresztényeknek, kurdoknak és kisebbségieknek, akiknek szenvednie kellett Erdoğan illiberális demokráciájában.

Momentum Mozgalom

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik